E-Bursum Üzerinden 10 Binden Fazla Öğrenciye 35 Milyon Lira Burs Dağıtıldı

E-Bursum, artık sadece burs dağıtmıyor. Kurdukları üç ayaklı yeni sistemin içinde kurumlar, bireyler ve bankalar yer alıyor. Amaçları sene sonuna kadar 100 milyon liralık bursun dağıtılmasına aracılık edecek.

Mesut Keskin, 2011’de Van’da meydana gelen depremden sonra maddi açıdan okul masraflarını ödeyemez hale gelmişti. Galatasaray Üniversitesi‘nde bilgisayar mühendisliği öğrencisiydi. O dönemde burs başvuruları yaptığını belirtiyor ve ekliyor: “Ekim ayında başvuruda bulunduğum burslara Ocak ayında cevap alabildim. Bursun önemi kadar adil dağıtımının önemini anladım.”

Keskin, yaşadığı bu krizi fırsata çevirmeyi başardı. 2017’de eğitimde fırsat eşitsizliğini en aza indirmeyi hedefleyen e-bursum’u kurdu. Böylece burs verme işlemlerinin tüm süreçlerinin tek çatı altında toplandığı, hızlı, güvenilir ve adil bir sistem yaratmasını sağladı. 

12 erken aşama fintech şirketinin arasında

Şimdiye kadar 180 kurum üzerinden 35 milyon liranın 10 binden fazla öğrenciye dağıtılmasını sağladı. Bu seneki hedefi ise burs miktarını 100 milyon liraya çıkarmak. Platform bugünlerde yeniden konuşuluyor. Çünkü Village Capital’in Finance Forward MENA 2020 Hızlandırma Programı’na seçilen E-bursum, 12 erken aşama fintech girişimi arasına girdi. 

Keskin bu liste arasında yer almalarının nedenini şöyle açıklıyor: “Temel olan kriter, finansal kapsayıcılığı sağlayan fintech girişimlerin seçilmesi… Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nde operasyonlarını sürdüren, bunu sürdürme potansiyeli ve planı olan girişimleri hedeflemişti. Bizim de hem Türkiye’de eğitim finansmanı konusunda Türkiye’nin en büyük platformu olmamız, hem de globale açılmanın potansiyelimiz onların aradıkları şeyin cevabıydı. En önemlisi gençlerin bu platform sayesinde finansal sistemlere dahil olması da diğer önemli etkendi.

Sadece burs platformu değil

Sistem değişti. Artık sadece burs sunmuyoruz. Bir burs platformu olarak çıktık ama marka değişikliği olacak. Şu an eğitim finansman platformuyuz. Üç aşamalı bir finansman modeli var. Şu ana kadar öğrencilerle burs verme platformlarını bir araya getirip bütün bu işlemleri dijitalize etmek ve onların sitelerini daha efektif hale getirmekti.

Kitlesel fonlama sistemi…

İkinci aşama olarak kitlesel fonlama sistemi açtık. Burs veren kurumlardan burs alamayan öğrenciler, bireylerden destek toplayacakları ödül bazlı kitlesel fon sistemini açtı. Son olarak iki seçeneği kullanmak istemeyen ya da yeterli bulmayan öğrenciler için de bu ay içinde anlaştığımız bankalarla kredi şeçenekleri sunacağız. Süreçleri kolaylaştıracak. Bankalar bizim aracılığımızla bu kitleyi tanımış oluyor. Biz de bu datayı kullanarak skorlama yapıyoruz. Yüzde 75 lisans öğrencisi

İş modeli nasıl işliyor?

E-Bursum, burs veren kurumlara sunduğu hizmet için aylık kullanım ücreti alıyor. Kitlesel fonlamadan yüzde 10’un altında komisyon kesiyor. Banka kredisinde ise her verilen kredi için kredi sağlanan bankadan ücret alıyor. Özellikle bu kurumların şeffaf ve ulaşılabilir olmasını önemsiyorlar. 2021’in başında yurt dışına açılacaklarını söyleyen Mesut Keskin sözlerine şöyle devam ediyor:

Türkiye’de dört yıldır sistemi test ettik. 2021’in başında ABD’ye açılacağız. İlk tercihimiz ABD. Çünkü orada sektör çok büyük. Ama bir taraftan da MENA bölgesine de açılmak için çalışıyoruz. Bu açılımı 2020’nin sonunda planlıyorduk. Ama bu tarihi 2021’e çektik. Bunun nedeni salgın nedeniyle kurumların sistemimizi kullanması, dijital yeni sistemlere yönelmesi artması iş yoğunluğumuzu yükseltti. Bu yüzden yurt dışı açılımını erteledik.