Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu.

TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor.

7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri işkadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor.

Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Kütahya’dayız…TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.

TOBB Kütahya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, Türkiye’nin de yakından tanıdığı girişimci bir ailenin kızı. “Toprağa dayalı bir sektörün çocuklarıyız biz” diyerek kendini tanımlayan Sürmeli, şunları anlattı:

Çinicilikle başlayan öykü, endüstrileşme ve sanayileşmeye döndü. Benim ailem kereste ve madencilikle başlamış bu işlere. Daha sonrasında porselen, seramik ve turizmde karar verdik. Ben 3. kuşağın temsilcisiyim. Kuzenler-kardeşler hep beraber çalışıyoruz. Doğduğun topraklara hizmet gibi bir bilincimiz var. Marka değerini oluşturduk ve hem Türkiye’de hem de dünyada bilinen bir marka olduk. Şehrin ismiyle var olan bir firma olduk. Bizler için bu çok önemli. Pandemi nedeniyle çok zor bir dönemden geçtik. Ama çalışmaya ara vermeden devam ettik. Çok başarılı bir ekibimiz var. Fırınların kapatılması mümkün olmuyor işi doğası gereği. İşler şimdi daha yolunda gidiyor.

HER YERDE KADINLAR VAR

5 kişilik Kütahya Porselen Yönetim Kurulu’nda 3 kadın üyeyiz. Her branşta kadınlar var. Yükleme yapan da var, forklift kullanan da. Beyaz yakalılarda da kadınlar fazla. Birçok fabrika müdürümüz, ajans müdürümüz kadın. Hepsi hak ederek bu görevlere geldiler. Ben hep kadınların desteğini hissettim, birbirimizi motive eden bir çalışmanın içinde olduk.

78 BİN EURO DESTEKLİ PROJE

Kurulda da çok kuvvetli bir yapıya sahibiz. Kendi sektörlerini çok iyi temsil eden iş insanları var. İyi çalışmalar yaptık. Herkes hak ettiği için burada. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalardan biri “Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı”nda yer almak oldu. Geleceğin insanına yakışır işler bağlamında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde cinsiyet eşitliği temelli girişimci ekosistemi oluşturmak istiyoruz. 12 aylık bir proje olacak. Toplamda 87 bin Euroluk bir projeden bahsediyoruz. Biz de 78 bin Euro destek alacağız. Hem öğrencileri hem de kadınlarımızı bu çalışmaya dahil etmek istiyoruz.

DEKOR VE KOSTÜMLERİ DE KENDİMİZ ÜRETECEĞİZ

Fulya Topçuoğlu hocamızın yürüttüğü bir tiyatro okulu projesi var. Kendisinin senaryolaştırdığı bir projesi de var. Pandemi süreci birçok projemizin askıya alınmasına neden oldu. Ama bu çalışmada ısrarlıyız. Bir tiyatro kuracağız. Daha önce de öğrencilerden kurulu bir grubumuz vardı. Buradan elde edeceğimiz gelirle de, kostüm ve benzeri şeyleri üreteceğimiz bir atölye kuracağız. Belki daha sonra bir şehir tiyatrosuna dönüştüreceğiz. Dekorları ve kostümleri de kendi atölyemizde üreteceğiz. Bu hayalimiz devam ediyor.

ZAMANI DURDURDUK

Ayrıca “Zaman dursun, Kütahya okusun” diye bir projemiz var. Bir AVM’de akşam 8 ile 9 arasında oturduk ve bir saat kitap okuduk. Amacımız AVM’ye gelenlerin dikkatini çekmekti. Bunda da başarılı olduk. Mavi kapak projesiyle, ulaşabildiğimiz insanlara ulaştık. Finansal okur yazarlık eğitimleri ve Geleceği Yazan Kadınlar Projesi’ne destek çalışmaları da projelerimiz arasında yer aldı.”