Moda endüstrisi yıllardır eski kıyafetleri dönüştürmenin bir yolunu bulmaya çalışıyor. Özellikle sürdürülebilirlik, son dönemde Mango, Inditex ve H&M gibi hazır giyim devlerinin ilgi odağında. Örneğin 2019 yılında Inditex grubu 2025 yılına kadar bütün ürünlerinin sürdürülebilir olacağının sözünü vermişti.
H&M de yıllardır sürdürülebilirlik için müşterilerinin eski kıyafetlerini toplayıp ipliklerini kullanmaya çalışıyor. Hatta bir ara eski kıyafetlerini getirenlere indirim çeki bile veriyordu. H&M, bu kez de yeni bir teknoloji ile karşımıza çıkıyor ve eski kıyafetleri, yepyeni kıyafetlere dönüştürüyor.
H&M, İsveç’in başkenti Stockholm’ün Drottninggatan alışveriş bölgesindeki mağazasına Looop adlı bir nakliye konteyneri büyüklüğünde bir makine kurarak eski kıyafetleri dönüştürmeye başladı. Müşteriler, atmayı planladıkları herhangi bir kıyafeti mağazaya getirip makinaya vererek camlı duvarların arkasından kıyafetin atkı, battaniye veya süvetere dönüşmesini izliyor. İşlem yaklaşık beş saat sürüyor, müşteriler bu deneyim ve bitmiş ürün için 15 dolar ödüyor.
H&M’in sürdürülebilirlikten sorumlu başkanı Pascal Brun, bu özel makinenin amacının sadece giysileri endüstriyel ölçekte geri dönüştürmek olmadığını söylüyor. Buradaki ana fikir, müşterilere kumaş geri dönüşümünün nasıl çalıştığını göstermek ve müşterilerini, eski giysilerini getirmeye teşvik etmek.
Drottninggatan mağazasındaki makine aslında yeni teknoloji ile geliştirilen geri dönüşüm sisteminin bir kopyası. Tüm moda endüstrisi için sürdürülebilir bir teknolojiye yatırım yapan H&M Vakfı’nın yenilikten sorumlu lideri Erik Bang, müşterilere ne kadar önemli olduklarını göstermek için, geri dönüşüm sürecinin minyatürleştirilmiş bir versiyonu olarak makineyi geliştirdiklerini dile getiriyor ve müşterilerin de bu sürece katkıda bulunmasını istiyor.
Sonuç olarak kıyafet ve kumaş dönüşümü, aslında H&M’in daha kapsamlı sürdürülebilirlik stratejisinin yalnızca bir parçası. Şirketin hedefi, 2040 yılına kadar iklim dostu bir şirket haline gelmek. Bunun için de marka, ürettiği toplam giysi sayısını azaltmanın önemli olduğunu kabul ediyor. Bu amaçla şirket, ürünleri için kıyafet kiralama veya ikinci el pazarı yaratmaya çalışıyor.