Google, Harvard ile Birlikte 225 Milyon Görüntüden İnsan Beyninin Üç Boyutlu Haritasını Oluşturdu

İnsanların birçok farklı eylemde bulunması ve davranış çeşitliliğinin sebebi, insan beyninin mükemmel bir yapıda olmasıdır. Google’da çalışan bilim insanları ve Harvard Üniversitesi’ndeki Lichtman Laboratuvarı, insan beyninin ne kadar karmaşık olduğuna dair bir fikir edinmek için1.4 petabaytlık bir yeniden yapılandırma oluşturdular.

Üç boyutlu haritada; düşünme, hafıza, dil ve algı gibi bilişsel işlevlerin nasıl işlendiğini açıklayan serebral korteks yer alıyor. Aynı zamanda milyonlarca nöron parçası, 130 milyon sinaps ve daha fazlasını içeren bir milimetre küp beyin dokusundan 225 milyon görüntü içeriyor. Ekip bu ayrıntılardan yola çıkarak, bir insan serebral korteksinin temporal lobundan mikroskobik bir parça aldı ve sonrasında bu numune, daha iyi görselleştirme için boyandı.

Sonraki aşamalarda bilim insanları bu parçayı, 30 nanometre kalınlığında yaklaşık 5.300 parçaya böldüler. Bilgisayarlarına analiz etmeleri ve sonunda insan beyninin şimdiye kadarki en ayrıntılı haritalarından birine eklemeleri için 225 milyon ayrı 2D görüntü verdi.  Google, oluşturulan 3D haritanın yalnızca “tüm insan beyninin hacminin yalnızca milyonda birini” kapsadığını söylüyor. Bakalım sonraki aşamalarda bu oran artış gösterecek mi?