Formula 1 İstanbul’a Geri Dönüyor: Kısa Bir Analiz

Motor sporlarını takip edenler, bir süredir İstanbul’un Formula 1 organizasyonuna tekrar ev sahipliği yapacağı günü iple çekiyordu. İtalyan medyasında birkaç haftadır haber olan gelişme bugün resmiyet kazandı. Resmi adıyla Formula 1 DHL Turkish Grand Prix 13-14-15 Kasım 2020‘de Intercity İstanbul Park’ta gerçekleşecek.

Formula 1, dünyadaki en büyük motor sporları organizasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. Özellikle grand prix organizasyonlarının farklı kıtalarda ve ülkelerde yapılıyor olması onu diğerlerinden ayırıyor. 1920’lere kadar uzanan geçmişi ve yarış motoru üreten büyük markaların giriştikleri rekabet ile F1, diğer organizasyonlardan her zaman farklı bir seviyede değerlendiriliyor.

Formula 1 Grand Prix Organizasyonu Maliyeti Ne Kadar?

Formula 1 Grand Prix organizasyonu düzenleyebilmek için çok ciddi yatırımlar yapmak ve maddi taahhütleri yerine getirmek gerekiyor. Bu yatırımların başında pist inşası geliyor. Intercity İstanbul Park inşası yaklaşık 250 Milyon USD’ye mal olmuştu. Forbes ve Formula Money’e göre, F1 Grand Prix düzenlemek için 31.3 Milyon USD 1 yıllık düzenleme ücreti ödenmesi gerekiyor. Ayrıca çalışan giderleri, bariyer inşası, pit alanı düzenlemesi, gerekli yan hizmetlerin satın alınması, sigorta ücretleri gibi kalemleri barındıran yaklaşık 57 Milyon USD’lik ayrı bir bütçe gerekiyor.

Bu bütçenin 10 yıllık paket anlaşma ile yapılması durumunda kiralama ve operasyon bedelleri dahil 1 Milyar USD’ye yaklaşan bir bütçe gereksinimi meydana geliyor.

Türkiye Açısından Formula 1 Grand Prix Neden Önemli?

Türkiye, Formula 1 ve diğer motorsporları kategorilerinde önemli bir takipçi sayısına sahip. Bu gelişmeyi son dönemde artan sporcu sayısında ve sporcularımızın başarılarında da gözlemleyebilmek mümkün. Formula 1 İstanbul Grand Prix ilk kez 2005 yılında düzenlendi. Toplam 7 yıl art arda organizasyona ev sahibi yapıldıktan sonra 2012 yılında yarış takviminden çıkıldı.

Arka arkaya 7 yıl boyunca düzenlenen organizasyon nedeniyle Formula 1 ürününün Türkiye’deki marjinal faydası” azalmıştı. 130.000 seyirci kapasiteli Intercity İstanbul Park alanı ilk yıllarda gördüğü ilgiyi kısmen de olsa kaybediyordu.

Geçen 8 sene içinde Formula 1 organizasyonuna duyulan özlem arttı. Ayrıca ülkede Formula 1 pisti olmasına rağmen uzun yıllar bir grand prix’e ev sahipliliği yapılamamış olması da elimizdeki kaynağın “verimsiz” kullanıldığı yönündeki tartışmalara neden oluyordu. İstanbul F1 pistinin teknik özellikleri de düşünüldüğünde kamuoyunda F1 Grand Prix’nin devam ettirilmesi yönünde önemli bir beklenti bulunmaktaydı. 720 metre düzlüğe sahip, 14 dönemeçli ve “efsane 8. virajı” bulunan Intercity İstanbul Park 2020’de tekrar Formula 1 Grand Prix’e ev sahipliği yapacak.

Formula 1’in Mevcut Durumu Hakkında Genel Bilgi

Formula 1, Netflix’te yayınlanan ve yarışın son 2 sezonunu yansıtan “Drive To Survive” belgesel serisi ile izleyicilerine Formula 1’in iç dünyasını yansıttı. Bu belgesel serisi sayesinde Formula 1’e olan ilginin sıcak tutulması amaçlanıyordu. Nitekim seriden sonra başlayacak 2020 sezonu Covid-19 engeline takıldı. Covid-19 nedeniyle Formula 1 yarış takviminde de geniş çaplı değişiklikler oldu. Bu değişimler içinde Avusturya ve Britanya yarışlarının art arda 2 kez düzenlenmesi gösterilebilir. Lojistik maliyetlerini azaltmak ve istenilen yarış sayısına ulaşmak için böyle bir düzenlemeye gidildi.

Formula 1’deki rekabet ortamı da bir süredir eleştiriliyor. Bu eleştirilerin ana ekseninde takımlar arasındaki güç farkı bulunuyor. Formula 1 2020 pilotlar ve takımlar sıralamasına bakıldığında Mercedes ve Red Bull’un diğerlerinden çok daha önde olduğu tespit edilebiliyor. Takımlar sıralamasında 3. sırada bulunan Racing Point takımının araçlarında da Mercedes motoru bulunması durumun daha somut anlaşılmasına katkı sağlayabilir.

Formula 1 Grand Prix organizasyonundan 8 yıl ayrı kaldıktan sonra tekrar ev sahipliği yapacak olmak heyecan verici bir gelişme. Organizasyonun seyircisiz gerçekleşecek olması çok yüksek ihtimal olmakla birlikte yazılı, görsel ve sosyal medyada ulaşacağı boyutları önemli görülmekte.