Merkez Bankası’ndan bugün yapılan açıklamaya göre, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ‘in üst limiti 50 liradan 1000 liraya çıktı.
Merkez Bankası’nın 7/24 anlık ödeme sistemi Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğimizi size daha önce belirtmiştik. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün yapılan yeni açıklamaya göre, FAST Sistemi’nde ilk aşamada 50 lira olan işlem üst limiti 1.000 liraya yükseltildi. Bugün yapılan bilgilendirme doğrultusunda gelecek dönem için daha yüksek limitlerle ve kullanıcı deneyimini artıracak karekodlu ödeme gibi yeni katma değerli servislerle birlikte çalışması mümkün olabileceği söylendi.
Sistemin yoğun bir ilgi ile karşılandığı, bu kısa süre içinde FAST üzerinden 9 milyon anlık ödeme gerçekleştirildiği de belirtildi. Ayrıca ödemelerin, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve hızlı bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sisteminde kayıtlı kullanıcı sayısı 5,3 milyona ulaştığı açıklandı.
Hesaplar arası 7 gün 24 saat para aktarılmasını sağlıyor
Geçen Kasım ayında duyurduğumuz, para transferinde yeni bir dönem başlatan sistem, Aralık 2020 tarihinden itibaren pilot uygulama olarak hizmete sunulmuş, Ocak 2021 itibarıyla kullanıma açılmıştı. TCMB’nin bünyesinde geliştirilmiş ve TCMB tarafından işletilen EFT’den bağımsız bir sistem olarak tanımlanıyor. Bu sistem, kişiler ve işletmeler farklı bankalardaki hesaplar arasında günün her anında 7/24 para aktarılıyor. Aktarılan fon, ödeme işleminin başlatılmasından itibaren saniyeler içerisinde alıcının hesabında kullanılıyor. İşlemin tarafları bankaları tarafından işlem sonucu hakkında bilgilendiriliyor. Sisteme Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar katılabiliyor, 2021 Haziran ayından sonra banka dışı kuruluşların da katılımı değerlendirilecek.
FAST gibi ödemeler alanındaki temel alt yapıyı güçlendirecek bu gelişmeler, yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlıyor. Bu sistemin daha az nakit kullanan bir topluma geçişte ve ekonominin dijitalleşmesinde önemli bir işlev görmesi öngörülüyor.