Tıbbi simülasyon sistemlerini akıllı hale getiren girişim: RISE Teknoloji

R.I.S.E Teknoloji, tıbbi simülasyon sistemlerinin mekaniksel sistemlerin dezavantajlarını ortadan kaldırarak makul fiyatlı, kompakt, adaptif bir yöntemle tıbbi simülasyon eğitimi verilmesini sağlıyor.

İnsan vücudunda olan olayların eğitim, tanı koyma ve tedavi amacıyla modellenmesi oldukça önemli. Simülasyon sistemleri, hastalarla olan iletişimi, tıbbi tanı ve tedavide bilgisayar yazılımlarının yetkinliğini ile bu sorunu ortadan kaldırıyor. Bu sistemler, canlı hasta üzerinde uygulama yapma zorunluluğu olan sağlık çalışanlara tecrübelerini arttırma imkanı sağlıyor. Teknik beceriler, problem çözme ve karar verme becerileri, iletişim becerileri geliştiriyor. Simülasyon tabanlı eğitim değişik hasta tiplerini ve az görülen olayları insan hayatını tehlikeye atmadan görmeye yarıyor. 

Tam da bu noktada sosyal girişim R.I.S.E. Teknoloji, simülasyon gibi klasik ders yöntemleri dışındaki ileri eğitim metotlarının tüm eğitim kurumlarında ulaşılabilir olmasını hedefleyerek yola çıktı. Şirket, bu konuya çözüm bulmak için donanımla desteklenen yazılım ağırlıklı bir teknoloji geliştirdi.

123 Tıp fakültesinde 7 simülasyon merkezi var

6 kişilik ekip tarafından kurulan şirketin fikir önderi, Doç. Dr. Mehmet Kenan Kanburoğlu… Türkiye’de123 tıp fakültesinden sadece 7 tanesinde simülasyon merkezi bulunduğunu söyleyerek şirketin kurulma sürecini şöyle anlatıyor: “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Simülasyon Merkezi’nde akıllı sistemlerle vermiş olduğum eğitimlerde pek çok ürünü yakından deneyimleme fırsatım oldu. Bu sistemlerle yapılacak eğitimin nasıl daha etkin ve başarılı olabileceği üzerine çeşitli fikirler geliştirdim. Bu konuda üniversitemizin uygulamalı sinyal işleme ve enstrümantasyon laboratuvarı hocalarından (aynı zamanda elektrik-elektronik mühendisliği öğretim üyesi olan) Dr. Öğr. Üyesi Ersen Beyatlı ile görüştüm. Fikrimi ona Kasım 2019’da açtım. Kendisi bunun üzerine beni laboratuvardaki diğer üyelerle tanıştırdı ve toplamda 6 kişilik bir ekip olarak bu fikrin üzerine eğilmeye başladık.” 

Ürettikleri teknoloji, cansız maketlere donanım eklemek yerine çevre birimleri olan hasta monitörü ve hasta stetoskopunu akıllı hale getiriyor. Dolayısıyla eğitimi alan kişi sanki bu hayati değerler ve sesler cansız maketten geliyormuş gibi zannederek cansız makete gerekli müdahaleleri yapıyor. Bu yöntemle maliyet oldukça düşüyor ve cansız makette herhangi bir hassas parça olmadığından eğitimler aksamadan devam ediyor. Bu sayede mekaniksel sistemlerin dezavantajları ortadan kalkarak makul fiyatlı, kompakt, adaptif bir yöntemle tıbbi simülasyon eğitimi veriliyor.

Ekibin tamamı toplamda 13 Ar-Ge projesinde çalıştı

Doktor ve mühendisler tarafından kurulan R.I.S.E Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Doç. Dr. Mehmet Kenan Kanburoğlu, 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun oldu. Uzmanlığı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında yan dalı ise Yenidoğan Bilim Dalında yaptı. 2017 yılından beri Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca 3 yıldır Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Simülasyon Merkezi’nde (RSİM) kuruluşundan beri koordinatör yardımcısı, Bilimsel Çalışma, AR-GE ve Kalite-Akreditasyon sorumlusu… Diğer ortaklardan Dr. Öğretim Üyesi Yiğit Mahmutoğlu elektrik-elektronik mühendisliğinde öğretim üyeliği yapıyor. Diğer üyeleri ise Muhammet Sergen Yılmaz, Adnan Kocatürk ve Ömer Ergin ise elektrik-elektronik mühendisliği son sınıf öğrencisi… Şirket kurucuları13 Ar-Ge projesinde çalışmış. Yedi projede bizzat yürütücülük yapmış ve 105 bilimsel yayını (56’sı indeksli dergilerde), 636 atıfı ve ulusal yarışmalarda elde ettiği 6 ödülü bulunuyor.

R.I.S.E Teknoloji, Ağustos 2020’de TÜBİTAK 1512’den 200 bin liraya yakın bir destek almaya hak kazandı. Bu destekle Ekim 2020’de İTÜ ARI Teknokent’te kuruldu. Aralık ayında İTÜ Çekirdek’in Big Bang finaline katılmaya hak kazandı. Final sahnesinde İTÜ ARI Teknokent tarafında 78 bin TL’lik bir ödülle birlikte; Yapı Kredi Teknoloji ve Elginkan Vakfı tarafından toplamda 150 bin liralık finans akışı gerçekleşti.

Kısa vadede ekosistem altyapısını aktif hale getirerek abonelik satışlarına başlamayı hedefliyor. Yurt dışına açılmayı planlıyor. Uzun vadede ise online simülasyon eğitimi sistemini hazır hale getirip uzaktan tıp eğitimine olanak vermeyi istiyor. Bu altyapıyı kullanarak telemedicine, online kongre gibi alanlarda da faaliyetlerini sürdürmeyi hedefliyor.