Sanat eseri yatırım platformu ARTIOX, 7 milyon TL değerleme ile 700 bin TL yatırım aldı

Sizlerle ilk kez geçtiğimiz ay içerisinde detaylarına yer vererek paylaştığımız yeni nesil sanat eseri yatırım platformu Artiox, ikinci turda Keiretsu Forum Türkiye yatırımcıları; Alesta ve Sertaç Özinal‘dan yatırım aldı.

Tuncay Dakdevir ve Cemal Doğan tarafından kurulan girişim, Mayıs 2019’da aldıkları tohum öncesi yatırım ile şirketlerini kurarak Artiox’u geliştirmeye odaklandı. Uzun ve yoğun tempoda geçen ürün geliştirme döneminin ardından yaklaşık 6 ay da testnet sürecinde gerçek kullanıcılar ile testlerini gerçekleştirdiler. Geçtiğimiz Ağustos ayında ise Artiox’u yayına alarak ilk eser arzlarını gerçekleştirdi.

Artiox, blockchain teknolojisi ile değerli (yatırım sınıfı) sanat eserlerini tokenize ederek kullanıcıların diledikleri miktarda bu sanat eserlerine yatırımı yapabilmelerini ve bu yatırımlarını kolayca yönetebilmelerini sağlayan platformdur.

Artiox’ta listelenen sanat eserlerinin hepsi eksper onaylı, sigortalıdır ve her esere özel bir ‘token’ bulunmaktadır. Böylece kullanıcılar tek bir sanat eserine yüklü miktarda fon ayırmak yerine kullanmak istedikleri fonlarını çeşitli eserlerle değerlendirerek kendilerine bir portföy oluşturabiliyorlar ve 7/24 aktif olan platform sayesinde portföylerinin anlık değerlerini gözlemleyebiliyorlar. Üstelik kullanıcılar geleneksel modellere göre sanat yatırımlarını daha etkin yönetebiliyorken aynı zamanda çok daha düşük komisyon oranlarıyla işlemlerini gerçekleştiriyorlar.

Girişimin kurucuları: “Şöyle ki Artiox yayına geçtiği günden bu yana platform üzerinde gerçekleşen alım-satım hacimlerinin toplamı geçtiğimiz ay 2 milyon TL üzerine çıkmıştı. Ve bunu sadece 200 bin liralık eser arzı ile gerçekleştirdik.

Ayrıca: “Şu an aktif olarak Artiox gibi çalışır durumda bir platform yok. Avrupa ve Asya’da birkaç ekibin bize yakın modeller için çalıştığını biliyoruz ancak Artiox gerek kolay al-sat bölümü, gerekse gelişmiş al-sat bölümü ve güçlü ‘matching engine’i ile onu takip eden ekiplerden çok önde. Ayrıca son zamanların popüler konusu NFT’ler (non-fungible token) özellikle dijital sanat eserlerinin son kullanıcıya ulaşmasında ve değer görmesinde etkili oldu. Dijital sanat eserleri ile ilgili olarak şu an için NFT tarafındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Altyapımız NFT ile temsil edilen dijital sanat eserlerini platformumuzda listelemeye uygun. Ancak bu konuda gelişmelerin yatırımcı tarafına zarar vermeyecek şekilde ilerlemesini, dijital sanat eserleri tarafında taşların yerine oturmasını bekliyoruz.” açıklamasını da yaptılar.

Girişimin gelir modeli

Eserler listelenirken koleksiyoner tarafından talep ettikleri bir listeleme komisyonu ve kullanıcıların gerçekleştirdikleri her işlemden aldıkları yüzde 0.5’lik alım-satım komisyonu bulunuyor.

Kurucular: “Şunu belirtmek isteriz ki sanat en güvenli varlık saklama araçlarından biri olarak görülüyor ancak son kullanıcının daha önce sanat yatırımlarına ulaşım imkanları oldukça kısıtlıydı. Buna rağmen dünyada yıllık 65 Milyar dolar üzerinde sanat market hacmi bulunuyor. Artiox modeliyle yukarıda bahsettiğim gibi hem bu hacim katlanarak artacak hem de sanat yatırımlarına ulaşım imkanları daha demokratik hale gelmiş olacak. Böylece daha çok katılımcının olacağı bu market büyürken aynı zamanda sanatçılar için yeni fırsatların ortaya çıkacağına inanıyoruz.” dedi.

Girişimin hedefleri

Tuncay ve Cemal hedeflerle ilgili: “Yatırımcılarımızın bize duyduğu güven için teşekkür etmek istiyorum bu konuya başlamadan önce. Aldığımız bu yatırım ile ekibimize bazı pozisyonlarda takviye yapacağız ve Artiox’u daha geniş kitleler ile tanıştıracağız. Bugüne kadar pazarlama tarafında hamlelerimiz olmamıştı, daha çok platformumuzda bulunan kullanıcılarımızın bizi önermesiyle yol almıştık. Biz bu süreci Artiox’ta yeni sezon başlıyor şeklinde yorumluyoruz. Bu sezonun daha hareketli ve büyüme odaklı geçeceğini hepimiz biliyoruz ve çok heyecanlıyız. Çok geçmeden platformumuzda listelenen eser sayısında artış ve kullanıcı tarafında yüksek sayıları görmeyi planlıyoruz. Bu yılın sonuna doğru ise platformumuzu yurtdışı kullanıcılarımız ile buluşturmayı düşünüyoruz.