Bir fast food restoranında ne sipariş edeceğinizi bilmeden ayakta beklediğiniz oldu mu? Olduysa da, bu artık eskide kaldı. Birçok restoran, müşterilere menüler aracılığıyla rehberlik etmek ve sipariş vermelerine yardımcı olmak için sohbet robotları gibi yenilikleri kullanarak otomasyon, yapay zeka ve makine öğrenimini zaten uygulamaya koydu. Ancak yemek servisi otomasyonu daha da ileri gidiyor.
KFC, Çin’deki restoranlarında yüz tanıma sistemi ve yapay zeka kullanıyor. Geniş bir interaktif ekran, müşterileri yerleşik kameralardan çekilmiş kendi görüntüleriyle karşılıyor. Yapay zeka, sipariş verme sürecine rehberlik ediyor ve bu sürede müşterileri eğlendiriyor. Bunu yaparken kimin nasıl göründüğünü ve ne yemeyi sevdiğini öğrenmiş oluyor. Ödeme esnasında da yüz tanıma sistemini kullanmayı mümkün kılıyor ve müşteriler restorana tekrar geldiğinde onları tanımakla kalmıyor, en son ne yediklerini de hatırlıyor.
Kaliforniyalı hamburger zinciri CaliBurger, Pasadena restoranının mutfağına bir robot şefi işe aldı. Bu robot yerleşik sensörleri ve kameraları kullanarak yiyecekleri hazırlıyor, pişiriyor ve tabaklara koyuyor. Bir hamburgerin ne zaman çevrilmesi gerektiğini görebiliyor ve pişirdiği yemeğin sıcaklığını algılayabiliyor.
Pepper ise yemek servisinde ve perakende sektöründe kullanılan bir garson ve karşılama robotu. Müşterilerle ses tanıma sistemi ile ve gövdesine entegre bir tabletle iletişim kuruyor. Bir restoranda soruları yanıtlayıp önerilerde bulunabiliyor ve sipariş alabiliyor. MasterCard ortaklığında Japon teknoloji firması SoftBank tarafından geliştirilen Pepper, ödemeleri de alabiliyor. Şu anda Singapur’daki Pizza Hut’ta ve Fransız süpermarket zinciri Carrefour’da kullanılıyor.
TellSpec, tabağınızdaki yiyeceği moleküler düzeyde analiz ederek kalori, alerjenler ve makro besinler hakkında detaylı bilgi veren bir tarayıcı. Teknolojiyi üreten şirket aynı zamanda bebek sütlerinin içeriğini, meyvelerin tazeliğini ve balıkların kaynağını analiz edebilen ürünler de üretiyor.
McDonald’s, Silikon Vadisi merkezli bir ses tanıma firmasını satın aldı. Teknoloji, arabaya servis yapan tesislerde sipariş alma hızının ve doğruluğunun iyileştirilmesine yardımcı oluyor. McDonald’s’a göre sistem, yalnızca komutları tanımanın ötesinde, karmaşık siparişleri birden fazla dilde ve aksanda işleyebilecek.
Gıda sektöründe otomasyona yapılan yatırım artıyor. 2018’de sadece Çin’deki pazarın değeri 123 milyon dolardan fazlaydı. 2025’e kadar küresel yiyecek ve içecek endüstrisine 500 milyon dolar değerinde robot satılmış olacağı tahmin ediliyor.