Boyan Slat isimli girişimci, Büyük Pasifik Çöp Alanı‘nı temizlemek amacıyla 2013 yılında The Ocean Cleanup adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş kurdu. O zamandan beri proje, nehirleri temizleyerek yeni atıkların okyanusa girmesini önlemeyi amaçlıyor.
The Ocean Cleanup, 2018’de Microsoft ile gönüllülerin yenilikçi çözümler bulmaya çalışmak için birlikte çalıştıkları yıllık yazılım yarışmasına katıldı. Daha sonrasında Microsoft çalışanı Drew Wilkinson, teknoloji devinin kar amacı gütmeyen kuruluşa nasıl yardımcı olabileceği konusunda The Ocean Cleanup’a e-posta gönderdi.
Bunun üzerine Microsoft çalışanları, önleyicilerle nehirlerden akan plastiklerin ve diğer atıkların izini sürmek için bir makine öğrenimi modeli oluşturdu ve kar amacı gütmeyen kuruluşu dev otonom plastik toplayıcılarını nasıl ve nerede kullanacağı hakkında bilgilendirdi. Şu anda The Ocean Cleanup, finansal olarak sürdürülebilirliğini korumak için toplanan plastiği yeni ürünlere dönüştürmeye çalışıyor.
Okyanuslardaki plastik atıklar, Büyük Pasifik Çöp Alanı gibi yapılar oluşturma ve hem deniz yaşamına hem insanlara zarar verebilecek mikro plastiklere dönüşme eğilimi gösteriyor. The Ocean Cleanup’a göre, bu atığı gemiler ve ağlarla temizlemeye çalışmak pahalı, zaman alıcı ve çok büyük miktarlarda fosil yakıt gerektiriyor.
Bunun yerine proje, temizleme için “pasif bir sistem” olarak adlandırdığı bir yöntemle çalışıyor. Güneş enerjisiyle çalışan bir önleyici araç, akıntıyla birlikte hareket ederek okyanusa ulaşmadan önce nehirlerden otonom olarak plastik topluyor. The Ocean Cleanup, Jakarta ve Malezya’da halihazırda yerleştirilmiş olanlarla birlikte, 5 yıl içinde okyanuslara en çok çöp taşıyan nehirlerin 1000 tanesinde bu önleyicileri kullanmayı planlıyor. Jakarta ve Malezya’dan sonra sırada Vietnam ve Dominik Cumhuriyeti var.
Her bir önleyici yaklaşık 50 ton ağırlığında ve 65 metreküp atık kapasitesi var. The Ocean Cleanup, büyük boyutuna rağmen önleyicinin ölçeklenebilir olduğunu çünkü seri üretim için tasarlandığını, dünyanın kirletici nehirlerinin birçoğunda çalışabileceğini ve atıklarla minimum insan teması gerektirdiğini söylüyor.
Hava durumuna, akıntıya ve diğer faktörlere bağlı olarak, bir önleme aracı günde 5 tondan fazla moloz toplayabiliyor. Dolduğunda ise yerel bir tesiste ayrıştırılmak üzere atıkları kıyıya getiriyor.