Kronnika, 2020 yılında şirketlere yaklaşık 3 milyon 220 bin 121 dakika kazandırdı

Yerli bir RPA çözümü olarak hizmet veren Kronnika, 2020 yılına dair verilerini bir infografik ile paylaştı.

Robotic Process Automation (RPA) veya Türkçesi ile Robotik Süreç Otomasyonu ile ilgili detayları geçtiğimiz Şubat ayında sizlere aktarmıştık. Yerli bir RPA çözümü olarak hizmet veren Kronnika, 2020 yılına dair verilerini bir infografik ile paylaştı.

Paylaşılan bilgilere göre Kronnika, 2020 yılında şirketlere yaklaşık 3 milyon 220 bin 121 dakika kazandırarak, şirketlerin verimliliğini artırdı. 2020 yılında 111 aktif robot sayısına ulaşan girişim, 40 aktif RPA senaryosu ile şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmaya devam ediyor.

2018 yılından bu yana şirketlere hizmet veren Kronnika, paylaşılan bilgilere göre bugüne kadar şirketlere toplamda 7 milyon dakika kazandırdı. Hatırlatmak gerekirse Kronnika, kişi ve kurumlara zaman kazandırmak için e-posta otomasyonundan masaüstü otomasyonlarına, OCR’dan API otomasyonlarına kadar birçok farklı teknolojiyi kullanıyor.

Kronnika’nın 2020 yılında en fazla zaman kazandırdığı ilk 3 sektör ise sırasıyla çağrı merkezi, sigortacılık ve hızlı tüketim gıda sektörü oldu. Kronnika 2020’de çağrı merkezi sektörüne yaklaşık 2 milyon dakika kazandırırken, sigortacılık sektörünün 180 bin dakika kazanmasını sağladı. Hızlı tüketim gıda zincirleri ise Kronnika ile 2020 yılında toplamda 75 bin dakika tasarruf sağladı.

Kronnika’da bu yıl en çok tercih edilen RPA süreçlerinin başında Sigortacılık sektöründeki Tekliflendirme ve Tahsilat süreçleri geliyor. İkinci sırada SGK Uygulamaları İşlemleri ile İnsan Kaynakları yer alırken, finans alanında Cari Kayıt Kontrolleri ve Raporlamaları’nın 3. sırada yer alıyor.

Ekim ayında RPA Pazar yeri Kronnika.io’yu tanıtan şirket, kişi ve kurumların Kronnika.io platformunda RPA süreçleri oluşturmasını ve satışa sunmasını da sağlıyor. Şu an için sınırlı sayıda kullanıcıya açılmış olan Kronnika.io çok kısa süre sonra tüm kullanıcıların erişimine açık olacak. Platform, SaaS, PaaS, On-Prem ve Hybrid on Prem iş modelleriyle RPA’i demokratikleştirmeyi hedefliyor.

Aralık ayında ise Kronnika Akademi’yi duyuran şirket, önümüzdeki aylarda Akademi öncülüğünde RPA eğitimlerini başlatacak. Kronnika Akademi 2 yıl içerisinde toplam 250 bin RPA Geliştirici ve Analist yetiştirmeyi planlıyor.