Türkiye lastik sektörü lideri Brisa CIO’su Tekin Gülşen, girişimcilik ekosistemine sağladıkları katkıları ve bu alandaki çalışmalarının detaylarını aktardı.
“Yenilik ve teknoloji odaklı bir strateji izliyoruz”
Bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli araç mega akımları mobilitenin geleceğini şekillendirmekte olduğuna vurgu yapan Gülşen: “Nesnelerin interneti, yapay zekâ, robotik gibi teknolojilerle mobilite, tüm dünyada yeni bir çehreye kavuşmakta. Türkiye’nin bu yolculukta güçlü bir oyuncu olmasını sağlamak üzere ülkemizin lider lastik kuruluşu olarak yenilik ve teknoloji odaklı bir strateji izliyoruz. Bugün açık inovasyon anlayışıyla hem kurum içi hem kurum dışı start-up iş birlikleriyle, tedarikten üretime, satıştan satış sonrası hizmetlere kadar her alanda yenilikleri hayata geçirmek için uygun ortamlar oluşturuyoruz.” dedi.
“İş birimlerimizle her yıl 150 yeni girişimci tanıştırıyoruz”
Sözlerine “Her yıl odaklanmak istediğimiz alanları belirleyerek yola çıkıyoruz. Start-up taramaları ve Yolculuğun Öncüleri açık çağrı platformumuzla çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Start-up iş birliklerimiz bize farklı bakış açıları ve yetkinlikler getirdiği gibi yeni girişimcilere de fırsat sunuyor. Böylece Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin gelişmesine de katkıda bulunuyoruz. İş birimlerimizle her sene 150 yeni girişimci tanıştırıyoruz. Pazarlama, Mobilite, ARGE, IT vb. iş birimlerimizin sorun ve problemlerine çözüm için girişimcilerle iş birliklerimiz büyük önem teşkil ediyor. 2020-2021 döneminde odak alanlarımızı mobilitenin geleceği, akıllı fabrika ve müşteri deneyimleri olarak belirledik.” diye devam etti.
“Yolculuğun Öncüleri programımızla 90’a yakın girişimciyle bir araya geldik.”
“Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz “Yolculuğun Öncüleri’’ açık inovasyon programımızla, Brisa’nın inovasyon deneyimini ve güçlü kaynaklarını girişimcilere sunarken onları yolculuğun geleceğine yön verecek iş fikri, prototip ve girişimler geliştirmeye davet ediyoruz. Bu sayede Endüstri 4.0, bağlanabilirlik, otonom sürüş, paylaşım ekonomisi, dijitalleşen müşteri deneyimi ve elektrifikasyon gibi mega trendler kapsamında girişimcileri, dijital çözümler ve yenilikler yaratmaya teşvik ediyoruz. Yolculuğun Öncüleri programımızda şimdiye dek 90’a yakın girişimciyle bir araya geldik 2021 yılında da programımıza devam etmeyi planlıyoruz.”
“Girişimcilere sağladığımız en büyük değer bir takım olarak hareket etmemiz”
“En büyük değerin, girişimcilerle bir takım olarak hareket etme konusundaki yaklaşımımız, güçlerimizi birleştirmemiz olduğunu söyleyebilirim. Hatta buradan hareketle artık tüm çalışmalarımızı Bi’ Takım Girişimler çatısı altında iletişime taşımaya başladık. Bu anlamda tüm girişimcilik ekosistemiyle yıl boyu süren start-up taramalarımız sayesinde bir araya geliyoruz. Özellikle farklı konular odağında webinarlar, demoday’ler, scouting turları gerçekleştiriyoruz.
- Girişimcilere sunduğumuz faydalar, projenin içeriği ve değerlendirmelerimizle şekillenebiliyor;
- Projelerde ortak iş birliği fırsatları
- Teknik ve iş geliştirme alanlarında mentörlük
- Maddi kaynak sağlama
- Brisa Akademi ve diğer inkübasyon merkezleriyle birlikte girişimcilere yönelik eğitimler
- Sağladığımız endüstri ve iş deneyimi ile ürünlerini geliştirmelerine destek gibi faydalar sunuyoruz.
Bunları yaparken Viveka, Keiretsu Forum, Kocaeli Üniversitesi Teknopark, TÜSİAD S2 Sanayinde Dijital Dönüşüm oluşumu gibi alanında uzmanlaşmış iş ortaklarımızla da birlikte hareket ediyoruz.” dedi.
“TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Programı kapsamında yenilikçi teknoloji tedarikçisi GoLive ile dijital lastik asistanı projesi için bir araya geldik. Proje kapsamında sektörde bir ilk olarak, sürücülerin lastik seçimlerini saniyeler içerisinde yapmalarına olanak sağlayacak, yeni nesil bir çözüm yaratmak için çalışıyoruz. Eşarj ile Otopratik mağazalarımıza elektrikli araçlar için şarj ünitelerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca çok farklı iş alanlarında farklı start-up’lar ile de çalışmalarımız devam ediyor. Konu bazlı örnek vermem gerekirse, lastik geliştirme sürecinde kalite ve verimliliğin artırılması, Lastik Basınç İzleme Sistemleri ve telematik yazılımları, filolara yönelik dijital hizmetler, depolarımızda sensör ve drone teknolojilerine yönelik uygulamalar, üretimde çeşitli önden tahmin modelleri olarak sıralayabiliriz.” açıklamalarında bulundu.
Gülşen: “Viveka İnkübasyon Merkezi ile üzerinde çalıştığımız eğitim programımızın da müjdesini vermek isterim. Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz “Pitch Perfect” programı ile, Brisa Akademi eğitim yetkinliğimizi ve İnovasyon ekiplerimizin start-up’larla yaptıkları iş birliklerinden edindikleri deneyimi ekosistemdeki start-up’lara aktarmayı hedefliyoruz.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.