Eren Bali’nin ABD’de Silikon Vadisi’nde kurduğu “Udemy”, şu an internet üzerinden her türlü dersin verilebildiği bir platform olarak karşımıza çıkıyor.
Udemy’yi benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise bilgi ve birikimini paylaşmak isteyen herkese platformun açık olması. Herkes paylaşım yapabiliyor ve bilgili olduğu konuları sitede anlatabiliyor. Sınırsız konu seçeceği ile insanlar ister grafik tasarımı, ister pilates ve yoga, isterse de fotoğrafçılık gibi kurslar satın alabiliyorlar.
Geçtiğimiz Şubat ayında da uzun yıllardır partneri olan Japonyalı yayıncı Benesse Holdings‘ten 50 milyon dolar yatırım alan Udemy, temelleri Türkiye’de atılan ancak hiçbir şekilde ilgi görmeyen ve her gittiği kapıdan çevrilen, belli bir süre sonra da Amerika Birleşik Devletleri’nde hayata geçirilen ODTÜ mezunu iki arkadaşın online eğitim platformu fikri.
Ancak bu girişim öyle kolay kurulmadı, büyümedi.Bir çok kez red aldı ama başta kurucusu Eren Bali bu fikre çok inanmıştı.
Gelin hep birlikte Eren Bali’nin azimle inandığı ve vazgeçmediği Udemy’nin serüvenine bakalım.
Türkiye’de Malatya’da küçük bir köyde doğan Eren Bali‘nin ilkokulu, tek bir öğretmenin aynı anda 5 farklı sınıfa öğretmek için elinden gelenin en iyisini yaptığı tek odalı bir okuldu. Çocukken matematik ve fen gibi konularla ilgiliydi ancak bu ilgisini ve becerisini geliştirmek için pek fırsatı olmamıştı. Bir gün ailesi ablasına birkaç aylığına bir bilgisayar alıp interneti bağlattığında hayatı değişmişti. İnterneti kullanmaya başladığında, öğrenmenin yeni bir yolunu bulduğunu düşünmüştü.
Burada insanların üzerinde çalışmak için problem alışverişinde bulundukları birkaç matematik forumu ve Matematik Olimpiyatları’nda kullanılan problem setlerine sahip birkaç web sitesini keşfeden Bali kendisine çevrimiçi matematik öğreterek, sonunda Türkiye’deki Ulusal Matematik Olimpiyatları’nda altın, Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazandı.
Daha sonra ODTÜ‘yü kazanarak bilgisayar ve matematiği bir arada okudu. Orada önce arkadaşı sonra da Udemy’nin kurucu ortağı olacak olan Oktay Çağlar ile tanıştı. Birlikte kendilerini internetin sunduğu olanakları keşfetmeye adayan ikili kendi zorlu eğitim deneyimleri ile birleşen internetin gücüyle, dünyanın herhangi bir uzmandan herkesin her şeyi öğrenebileceği bir dünya hayal etti. Her şey orada başladı ancak yolculuk öyle kolay gerçekleşmeyecekti.
İlk kez 10 yıl önce Türkiye’de başladıkları hayal girişim yatırımcılar tarafından pek ilgi görmeyince Bali ve Çağlar şanslarını bir de Amerika’da denemek istediler ve çantalarını toplayıp Silikon Vadisi’ne gittiler. Vadide de işler pek yolunda gitmedi ve şirket kurulmadan önce 50’den fazla yatırımcı tarafından reddedildiler. Ancak her şeye rağmen, İnternet’in insanların öğrenme şeklini değiştirme gücüne inandıkları için pes etmediler.
Yatırımcılar sertifika alınamayan eğitimlerin tercih edilmeyeceğini düşünüyordu. Bali ise mesele sertifika olduğunda asıl hedefleri olan eğitim sürekliliğinin sağlanmayacağına inanıyordu. Sonunda Bali’nin azmine ve isteğine inanan Dave McClure isimli yatırımcı 1 milyon dolar yatırım yaptı ve böylece Udemy’ni bir yerden başlayıp büyüyebilmesi için gerekli olan para ihtiyacını karşılamış oldu. Sonradan Udemy 2010 yılında kurulduktan sonra ilk 2 yıl geçmeden değeri 100 milyon doları yakalamayı başardı.