Günümüzde dijitalleşmenin hızlanmasıyla birçok alanda yenilikler meydana geldi. Alışveriş yaparken, banka işlemlerimizi gerçekleştirirken ya da bunun gibi günlük yaşantımızdan birçok örnekte dijitalleşmenin etkisini görüyoruz. Bu kimi zaman hayatımızı kolaylaştırmada olumlu etkiler sağlasa da kimi zaman farklı bir duruma dönüşebiliyor. Son günlerde ise günlük yaşantımızın dışında farklı bir dijitalleşme söz konusu.
Farklı ülkelerde de örneğine rastlayabileceğimiz gibi son yıllarda Japonya‘da da ortak mezar anlayışı mevcut. Gerek bütçe yüzünden gerekse kısıtlı yer olması yüzünden böyle bir uygulamaya geçilmesi, yanında bazı dijital gelişmelere de yol açmış.
Japonya’nın Chiba şehrinde, sevdiklerini kaybeden ve sevdikleri ortak mezarlarda olan kişiler için dijital mezar taşları geliştirilmiş. Yachiyo Yukyu no Sato mezarlığında yer alan ve Hikari ismi verilen bu mezar taşlarında, yakınını kaybeden kişiler Bluetooth yardımıyla yakınlarının bilgilerine ulaşabiliyorlar. Böylelikle aynı mezar kullanılmasına rağmen iki farklı mezar taşına gerek kalmamış oluyor.
Aynı zamanda ortak mezar anlayışının yanı sıra, yakınını kaybeden kişiler dijital ekran yerleştirilen mezar taşlarından kaydettikleri anıları izleyebiliyorlar. Bluetooth Low Energy (BLE) teknolojisi ile etkinleştirilen dijital ekrandan yakınlarının verilerine ulaşabilmeleri içinse özel bir aparat gerekiyor. Ziyaretten sonra ise dijital ekran varsayılan ayarlarına geri dönüyor. Ayrıca dijital mezar taşında özelleştirme ayarları da mevcut. Böylece kullanıcılar ekranda hangi bilgileri görmek istediklerine de karar verebiliyorlar.