Şaşırtıcı derecede doğru tahminlerle kendini kanıtlamış analist Ming-Chi Kuo, ABD yaptırımlarından en çok etkilenen Huawei‘in mobil bölümü etrafındaki olayların geliştirilmesi için daha fazla seçeneği araştıran yeni bir rapor yayınladı.
Uzman tarafından değerlendirilen her iki senaryo da Huawei için olumlu olarak nitelendirilemez, ancak yine de şirketin pazar payında önemli bir azalma ve rekabet gücünde bir düşüş en iyimser olanı. İkincisi ise, kaçınılmaz olarak akıllı telefonların maliyetinde bir düşüşe yol açacak.
Karamsar senaryoya göre, Huawei mobil cihaz pazarını tamamen terk edecek ki bu, hem Apple veya Samsung gibi yurt dışı rakipler hem de Oppo, Vivo ve Xiaomi gibi diğer Çinli şirketler için iyi haber anlamına geliyor. İki hafta önce ABD Ticaret Bakanlığı, Çinli teknoloji devinin yaptırımları atlatmasının olası yollarını yok etmeye başladı.
Huawei Investment Holdings, kısa süre önce bankalar arası piyasada ilk altı aylık mali raporunu yayınladı. 2020’nin ilk yarısında Huawei 450,7 milyar yuan (65,6 milyar dolar) faaliyet geliri elde etti. Bu, yıllık% 13.67’lik bir artış. Aynı dönemde net karı, yıllık %23.49 artışla 43.1 milyar yuan (6.2 milyar dolar) oldu. Bu, Huawei’in 2020’nin ilk yarısında her gün yaklaşık 35 milyon dolar kar ettiği anlamına geliyor. Huawei’in 2020’nin ilk yarısına ilişkin işletme sonuçları, 2020’nin ilk yarısında şirketin 454 milyar yuan (66 milyar dolar) satış geliri elde ettiğini gösteriyor. Bu, yıllık %13.1’lik bir artış ve %9.2’lik net kar marjı anlamına geliyor.
Huawei’in faaliyetlerinin tüketici bölümü, 255,8 milyar yuan (36,5 milyar dolar) ile en yüksek gelire sahip. Bununla birlikte, taşıyıcı ve kurumsal işletmelerinin gelirleri de sırasıyla 159.6 milyar yuan (22.8 milyar dolar) ve 36.3 milyar yuan (5.1 milyar dolar) olarak kaydedildi. Huawei’in 20202nin ilk yarısındaki ticari sonuçları, şirketin çok sayıda yasağa rağmen iyi durumda olduğunu gösteriyor. ABD, müttefiklerine de Huawei’i yasaklamaları için baskı yapıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler Huawei’nin 5G ekipmanını ağlarında yasakladı. Huawei’yi 5G ağında yasaklayan en son ise ülke İngiltere.
Tüm bunlara rağmen, Huawei şimdilik iyi gidiyor gibi görünüyor. 2019 yılında şirket, yeni bir rekor olarak yaklaşık 240 milyon akıllı telefon sattı. Nisan 2020’de Huawei, Samsung’u devirerek dünyanın en büyük akıllı telefon markası oldu ve mayıs ayında da bu konumunu korudu. Şirket, tüm bunları ABD ve diğer müttefiklerin yasaklarına rağmen gerçekleştirdi.