Şirket kültüründe yöneticilerin tüm doğru cevapların kendilerindeymiş gibi davranmadığını söyleyen Brookes “5 bin harika çalışanımız var, çalışanlarımız bize daha iyi çözümlerle gelebilir”
Bu yıl ilk defa çevrimiçi olarak düzenlenen TechCrunch Disrupt 2020 konferansını Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla takip edeceğimizi ve etkinlikten neler beklediğimizi sizlerle daha önce paylaşmıştık. 5 ve son gününe giren TechCrunch Disrupt 2020, tüm hızıyla devam ediyor.
Atlassian’ın Kurucu Ortağı ve Co-CEO’su, Mike Cannon-Brookes halka arz sonrasında neler olduğunu ve yazılım trendlerinin nasıl her zaman bir adım önünde olduklarını paylaştı.
Son dönemde birbirinden farklı ülkelerde 10 farklı ofis ve 5 bin çalışan ile pandemi dönemi zorluklarını aşmaya çalıştıklarını aktaran Brookes “agility” ve “dayanıklılığın” girişimin güçlü yanlarından biri olduğunu söyledi. Brookes, bu durumda hızlı kararlar alabilmenin ve geçiş süreçlerinde hem çalışanlara hem de müşterilere yardımcı olabilmenin önemine dikkat çekti.
Brookes, Köklü firmalar veya kar amacı gütmeyen organizasyonlar fark etmeksizin, uzaktan çalışma düzenine geçen kurumların ihtiyaçlarının da değişebildiğini söyledi. Pandemi süreci boyunca, iletişimde kalmanın ve çalışanların ihtiyaçlarını fark edebilmenin mühim olduğunu söyleyen Brookes, bu süreç boyunca gerekli gördükleri ürün ve geliştirmelere yatırım yapacaklarını açıkladı. Brookes “geliştireceğimiz çok iş var” dedi.
“Kimse bir daha iş yerine dönmek zorunda değil”
Oturumda, Atlassian’ın “Kimse bir daha iş yerine dönmek zorunda değil” açıklaması ve uyöneticilerin neden bu kararı aldığı da soruldu. Brookes,milyonlarca insanın belirsizlik içinde olduğunu belirtirken, ofislerin New York, Amsterdam ve Bangaluru gibi pek çok farklı lokasyonda bulunduğunu bu nedenle çevrimiçi olarak çalışmaya halihazırda alışık olduklarını söyledi. Buna rağmen insanların “Ne zaman geri döneceğim?” kaygısıyla yaşadığını ve bu açıklamanın bu kaygıyı gidermek adına olduğunu söyledi.
Atlassian’da kimsenin iş yerine dönmek zorunda olmadığını tekrar eden Brookes, aynı zamanda hiç kimsenin de evden çalışmak zorunda olmadığını belirtti. Bu noktada çeşitlilik içeren bir ekiple çalıştıklarını ve kararın onlara bağlı olduğunu söyledi. Hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiklerini aktaran Brookes, biraz da bu sebeple ofisleri açık tutmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Gelecek okul yılında ya da bir sonraki çeyrekte insanların kendi durumlarına göre karar vermesi gerektiğini de açıkladı. Brookes, aynı zamanda ekibin, saat farklılığı içeren bir çalışma düzeninde olduğunu da aktardı.
Ekipte dağıtık biçimde çalışanlar kadar birbiriyle yakın bir şekilde çalışanların da olduğunu belirtti. İnsani ilişkilerin, sosyal bağların ve oryantasyon süreçlerinin önemli olduğunu söyleyen Brookes, çalışma şekline insanların karar vermesinin daha doğru olduğunu söyledi. Brookes, “Nasıl çalıştığımıza odaklanırsak nerede çalıştığımızın önemi kalmaz” dedi.
Yine de şirket olarak çalışanların zihin sağlığını ve esenliğini önemsediklerini ve uzaktan çalışırken birinin kendini yalnız hissedip hissetmediğini tespit etmenin zor olduğunu söyledi. Tamamen uzaktan çalışmanın yüzde 100 iyi bir şey olmadığını buna rağmen şirketin bu alanda daha iyiürünler çıkarması için faydalı olduğunu belirtti.
Şirket kültürü: Tüm cevaplar yöneticilerde değil
Şirket kültüründe yöneticilerin tüm doğru cevapların kendilerindeymiş gibi davranmadığını söyleyen Brookes “5 bin harika çalışanımız var, çalışanlarımız bize daha iyi çözümlerle gelebilir” Ayrıca Brookes, farklı insanların farklı ekiplerle çalışmasının verimliliği arttırdığını söyledi. Uzaktan ekip çalışmasını güzelleştiren ürünler yaptıklarına dikkat çeken Brookes, müşterilerine bu konuda destek olmak için çalışatıklarını söyledi.
Co-ceo iletişimi nasıl yürüyor?
Yöneticilik pozisyonu için “Bir ekip yönetiyorsun ve herkesin potasiyelini ortaya çıkarmalısın” diyen Brookes, Co-Ceo pozisyonundaki kişilerin yüksek iletişim ve iyi bir ekip çalışmasıyla ilerlemesi gerektiğini söyledi. Atlassian’ın diğer CEO’su ile “En iyi şirketlerin dürüst şirketler olduğuna inanıyoruz” dedi. Dürüst şirketlerin her süreci daha iyi ve şaffaf yönettiğini de ekledi.
Atlassian Ventures
50 milyon dolarlık Atlassian Ventures’tan da bahseden Brookes, halihazırda resmi olmayan bir şekilde Slack ve Zoom gibi şirketlere yatırım yaptıklarını hatırlattı. Atlassian Ventures ile bu sürecin resmiyete döküldüğünü söyledi. Özellikle bulut tabanlı ve Atlassian’a yakın olan şirketlere yatırım yapacaklarını belirten Brookes, “Misyonumuzu ileri taşıyan şirketleri tercih edeceğiz.” dedi.
Brookes, ” Her yazılımı bizim üretmemize gerek yok. Diğer ürünlerle de bir arada çalışmak durumundayız.” diyerek sözlerini tamamladı.
Hem kurum içinde hem de ekosistemde net bir denge oluşturduklarını söyleyen Brookes, çözülmesi gereken bir problem olduğunda ya da üretim yapılacak bir alan açıldığında ekosistemdekilere de haber verdiklerini söylüyor. Bunun ekonomiyi de canlandırdığını açıklayan Brookes, uzun vadede birleşmelerin de gerçekleşebildiğini söyledi. Şeffaflığın ve birlikte üretmenin sağlıklı bir platform ve ekosistem yarattığını da açıkladı.
Geliştirici ekiplerinden kurumsal ürünlere
Brookes’a başlangıçta geliştiricilere odaklanan Atlassian ürünlerinin kurumların içindeki diğer ekiplere de yayıldığı hatırlatıldı. Her organizasyondan ve her ekipten 10 milyonlarca kullanıcıya hitap ettiklerini söyleyen Brookes, “Jira platformunda finanstan pazarlamaya yeni yetenekler eklemek için yatırım yaptık” dedi. Amaçlarının IT’den son kullanıcıya her segmentten kişiye hitap etmek olduğunu ve bu yönde ilerleyeceklerini söyledi.
Stride’ın Slack’e satışı
Stride’ın kapatılması ve Slack’e satılması da konuşulan konulardan biri oldu. Etkinlik sunucusunun “Slack’in klonu Stride” tabirinin kullanması üzerine Brookes Atlassian’ın Hipchat ürününü hatırlatarak “Slack de Hipchat’in klonu” dedi.Stride’ın Slack’e satılmasının; yanlış olmadığın söyleyen Brokees, “müşterilerimizin çıkarlarını düşünen kararlar aldık” dedi.
Ortağının da aynı fikirde olduğunu belirten Brokes, bunun bir öcelik meselesi olduğunu açıkladı. Kullanıcıların ürün geçişlerini de iyi yönettiklerini sözlerine ekledi. Teknolojinin hızlı ilerlediğini, çetin bir alan olduğunu ve hem zor hem de iyi seçimler yapmak durumunda olduklarını belirtti.
Bulut tabanlı ürünler
Tüm Atlassian müşterilerinin son durağının bulut olduğunu söyleyen Brookes, müşterilerin çoğunun bulut tabanlı yapıyla çalışmak istediğini söyledi. Böylece şirketlerin, yönetim maliyetleri ve entegrasyonlar gibi konuları düşünmek yerine sadece çalıştığını belirtti. Bulut tabanlı yapının güvenlik, alt yapı ve kişiselleştirme alanlarında avantajlar sunduğunu hatırlatırken, müşteri tabanının zaten bunu seçtiğini ve girişimlerin de bu seçimi takip etmek durumunda olduğunu söyledi. Bulut tabanlı yapılar olmadan diğer teknolojilere geçiş yapamayız dedi.