Adidas, her yıl 400 milyon çift ayakkabı üretiyor. Bu kadar çok ayakkabının üretimi çok fazla kaynak gerektiriyor; ancak bu, çevre için dezavantajlı bir durum olduğundan Adidas farklı bir kaynağa yönelmeye karar verdi.
Uzmanlar, 30 yıl içinde okyanuslarda balıktan çok plastik olacağını söylüyor. Yapılan bir araştırma ise deniz kuşlarının %90’ının bir çeşit plastik atık tükettiğini ortaya koyuyor. Plajlardaki ve okyanustaki tüm bu kirlilik hem deniz yaşamına hem de insanlara oldukça zarar veriyor. Adidas, okyanusa ulaşmadan önce bu plastiğin bir kısmını durdurmaya çalışıyor. 2015 yılında çevre örgütü “Parley for the Oceans” ile iş birliği yapan Adidas’ın bir amacı var; deniz kirliliğini spor giyime dönüştürmek. Adidas, bu iş birliğinin 2.810 ton plastiğin okyanuslara ulaşmasını engellediğini söylüyor.
Peki bu ayakkabılar nasıl yapılıyor? Parley ve ortakları, Maldivler gibi kıyı bölgelerinden çöp topluyor. Daha sonra toplanan atık sınıflandırılıyor ve geri kazanılan plastik Adidas işleme tesisine gönderiliyor. Adidas, polietilen tereftalat veya PET içeren plastik şişeler kullanıyor. Şişe kapakları gibi üretimde kullanamayacağı malzemeleri ise normal geri dönüşüm tesislerine gönderiyor.
İşleme tesisi atıkları eziyor, yıkıyor, kurutuyor; nihayetinde küçük plastik pullardan başka hiçbir şey kalmıyor. Pullar ısıtılıp kurutulduktan ve soğutulduktan sonra küçük reçine taneleri haline getiriliyor. Polyesterin petrolden üretilen bir madde olmasına karşın Adidas, bu taneleri eriterek bir tür polyester iplik olan Okyanus Plastiği denilen bir madde oluşturuyor. Adidas, forma gibi giysilerin ve ayakkabıların üst kısımlarını oluşturmak için Okyanus Plastiği kullanıyor.
Parley koleksiyonundaki her bir parçanın en az %75’i denizdeki atıklardan yapılmasına rağmen Adidas’ın diğer ayakkabılarıyla aynı performans ve konfor standartlarını karşılıyorlar. Geri dönüştürülmüş polyester, daha az su ve kimyasal kullanıyor ve plastik kirliliğinin önlenmesine yardımcı oluyor.
Adidas’ın hedefi, 2024 yılına kadar işlenmemiş tüm polyesterleri geri dönüştürülmüş polyesterle değiştirmek. Şu anda Adidas’ın giysilerinin %40’ından fazlasında geri dönüştürülmüş polyester kullanılıyor. Okyanus Plastiği ile yapılan giysiler, kolej futbolu, beyzbol, NHL, Avustralya Açık turnuvası gibi pek çok alanda kullanıldı.
Tabii ki bu hamle plastik kirliliğini tamamen ortadan kaldırmıyor. Polyester giysilerin yıkanması, okyanusa ulaşabilecek mikro lifler oluşturabilir. Adidas, müşterilerine giysilerini daha az sıklıkta yıkamalarını, soğuk su kullanmalarını ve her seferinde makineyi tamamen doldurmalarını öneriyor. Adidas ayrıca Futurecraft Loop adlı %100 geri dönüştürülebilir bir ayakkabı geliştiriyor. Futurecraft Loop’un 2021’de piyasaya sürülmesi bekleniyor.