Sebastian Kirsch ve Türk girişimci Berkay Dinçer tarafından İsviçre’de kurulan girişim Foodlishes, yine İsviçre merkezli şirket Tradetogo GmbH‘dan ilk turda 5 milyon Euro değerleme üzerinden 250 bin Euro yatırım aldı.
2019 yılında kurulmuş olan Foodlishes, gastronomi dünyasında çok basit ama temel ihtiyaçları bir araya getirerek oluşturulmuş B2B ve B2C hizmet vermeyi hedefleyen bir platformdur. Web sitesi şu an yapım aşamasında olup, yakında yayına çıkmaya hazırlanıyor.
Girişimin sunacağı hizmet ile kullanıcılar; Akıllı harita sistemiyle restoranların anlık kapasite durumunu, menüsünü görüntüleme, restoran özelliklerini görüntüleme ve spesifik arama filtrelemesiyle beraber restoranlarda fiber internet var mı yok mu? Terası var mı yok mu? Ödeme yöntemleri neler? O restoranda en çok tüketilen yemekler neler? vb. soruları basit kullanımla cevap bulabilecekler. Bu hizmeti ise Maplishes teknolojisi adı verdikleri sistem ile sunacaklar.
Ayrıca Foodlishes, arkadaşlarınızla veya tek başınıza bir restoranı ziyaret ettiğinizde saniyeler içerisinde restoranda siparişinizi oluşturarak, beraber ortaklaşa birden fazla ödeme yöntemiyle beraber Google pay, Apple Pay, PayPal, Klarna ve benzeri platformlar aracılığıyla hesap ödemenizi de sağlayacak.
Restoran sahipleri için de; Uçtan uca restoran yönetimini sağladığı gibi, restoranlara CRM sistemi de sunuyor. Şube oluşturma, oluşturulan şubeleri takip etme ve şubelere yönetici atamaları yaparak, şube yöneticilerinin kendi içerisinde vardiya sistemlerine kadar tüm iş yeri yönetimlerin sağlamasıyla beraber restoran sahibinin tek bir panelden tüm şubelerini anlık olarak görüntüleyebileceği ve yönetebileceği bir platform olarak da kullanılabiliyor.
Hangi sorundan yola çıkılarak girişim kuruldu?
Berkay Dinçer‘den edindiğimiz bilgiye göre; Bir çoğu sisteminin 2010’lu yıllardaki bulut ve yerel teknolojilerde hala yerinde kaldığını gördük. B2C uygulamaların sürekli tasarım ve kullanış olarak geliştiğini ama fonksiyonel olarak gelişmediğini gördük. Bununla beraber bu karmaşık Eko sistemde restoranların ve kullanıcıların tek bir uygulama ile her ihtiyaçlarını daha basit şekilde çözümlemek istediklerini keşfederek en kolay kullanıcı deneyimine sahip platform olma isteğiyle yola çıktık.” dedi.
Yatırım süreçleri devam eden girişim yakında uygulamalarını yayına alacak. Ayrıca şunu belirtmek gerekirse, web sitesinin şu an yapım aşamasında olması durumu aklınıza soru işaretleri bırakmasın. Biz girişimcilerle iletişim içerisindeyiz. Yeni bir yatırım turunda olan girişim, Mart ayında ikinci yatırımını yine egirişim üzerinden duyuracak. Biz size egirişim olarak her zaman kaynağından içerik üretmeye devam edeceğiz.
Dinçer: “İlk yatırımımızı projemizi daha da iyi hale getirmek için yazılıma ve ürün geliştirmeye harcayacağız. İsviçre ve Avrupa bölgesindeki yatırımcılara, Türkiye girişim ekosisteminin globalleşelbilme potansiyelini daha fazla göstererek, Avrupalı yatırımcılar tarafından bu ekosistemin dikkat çekmesini bekliyorum.” dedi.
Foodlishes’ın gelecek hedefleri
Dinçer son olarak ise: “2021 yılında İsviçre, Almanya, İngiltere ve Hollanda’da projemizi başlatacağız. Akabinde 2022 yılının başında Romanya, Bulgaristan, Lüksemburg, Fransa ve İtalya’ya hizmet vermeye başlayacağız. 2023 yılında Tüm Avrupa’da kullanmaya açılarak 2024 yılında Türkiye ve Amerika ülkelerinde kullanıma açacağız. 2028 yılına kadar Avrupa, Amerika, orta doğuda Foodlishes günlük sosyal hayatın bir parçası olmasını hedefliyoruz.” dedi.