KASIDER Başkanı Sema Tüfekçiler, tecrübeli isimlerle yaptığı röportaj serisine Zurich Sigorta Teknik ve Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Banu Tuncel ile devam ediyor. Tuncel, pandemi sürecini başarıyla yöneten şirketlerin bu süreçten daha da güçlenerek çıkacağını söyledi.
KASIDER Başkanı Sema Tüfekçiler, tecrübeli isimler ile yaptığı röportaj serisine Zurich Sigorta Teknik ve Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Banu Tuncel ile devam ediyor. Tuncel, pandeminin sigorta sektörüne etkisi hakkında “Bu süreci başarıyla yöneten şirketlerin bu süreçten daha da güçlenerek çıkacaklarını düşünüyorum” dedi.
Kısa bir özgeçmişinizi paylaşabilir misiniz?
Üniversite yıllarında sigorta şirketinde ve acentede staj yaparak sigorta sektörü ile tanışma imkanı buldum. İş hayatıma Başak Sigorta Reasürans Departmanında başladım. Kadın bir Genel Müdür ile yönetilen, o dönemde sektörün lider şirketlerinden birinde çalışmak, eğitim ve kariyer fırsatlarıyla birlikte uzun yıllar aynı şirkette çalışmamı sağladı. Reasürans ve Kurumsal Riskler Departmanında müdürlük görevi ile birlikte Başak Sigorta özelleşme süreci, sermaye değişikliği sonrası sonrası dönüşüm süreci, şirket birleşme sürecinde şirket içinde farklı görev ve sorumluluklar aldım. 2014 yılında Groupama Sigorta’da Reasürans ve Kurumsal Riskler Departmanında Grup Müdürü görevimden ayrılarak, Zurich Sigorta Ticari Riskler Teknik ve Reasürans Direktörü olarak çalışmaya başladım, halen de Zurich Sigorta da Teknik, Aktüerya, Reasürans, Global İşlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevi ile birlikte Yönetim Kurulu üyeliğime devam etmekteyim.
Global bir şirkette üst düzey yönetici kadınlar olarak Türkiye ve dünya arasında kadının sigortacılık özelinde iş hayatı konusunda gördüğünüz bariz farklılıklar var mıdır, varsa bunlar nelerdir?
Global bir şirkette üst düzey yönetici gözüyle ve sigorta sektöründeki diğer kadın meslektaşlarımla birlikte dünyada sigortacılık özelinde kadının yerine baktığımda kadının sigorta sektöründe her seviyede çok etkin olduğunu görüyorum. Sigorta sektörünün yönetici kadınları olarak hem çalıştığım kurumda, hem sektörde sektörümüze yön veren birçok uygulamada ve kararda kadının etkinliğini görüyorum. Yetkinliklerin geliştirilmesi için kadına verilen destek olarak Zurich Sigorta’nın hem sektörde, hem de dünya global sigorta sektöründe önemli bir oyuncu olduğunu düşünüyorum.
Pandemi sonrasında, Türkiye ve dünya sigorta sektörü özelinde ne gibi değişimler yaşanacaktır?
Pandemi sürecinde farklı bir çalışma ortamına geçtik. Çok hızlı bir şekilde hem sektör olarak hem de Zurich Sigorta olarak bu değişikliğe adapte olduğumuzu düşünüyorum. Bu süreçte çalışmış olduğumuz üretim kanallarıyla, müşterimizle ve çalışanlarımızla yeni düzene en hızlı şekilde adapte olacak insan kaynakları politikamız, teknolojik altyapımız, ürünler ve hizmetlere odaklanan şirketlerden biri olduk. Bu süreci başarıyla yöneten şirketlerin bu süreçten daha da güçlenerek çıkacaklarını düşünüyorum.
Şirketinizde çalışan kadınlara iş yerinde eşit fırsat verilmesi konusunda ne gibi uygulamalarınız bulunmaktadır?
Çalıştığım kurumda kadın çalışanlarımızın oranı %57, yönetim kademesindeki kadın oranımız %50 ve yönetim kurulundaki kadın oranı %50 olarak baktığımızda her seviyede kadına destek veren ve yönetimde kadının yetkinliklerini destekleyen bir bakış açımızın olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Genel Müdürümüz başta olmak üzere, yönetim kadrosundaki tüm yönetici arkadaşlarım da kadın çalışanlarına yetkinliklerine uygun olarak fırsatların sunulduğu bir kurum kültürü oluşturduğumuzu düşünüyorum.
Salgın döneminde sigorta sektörünün tüketicileri ve dağıtım kanallarına yönelik yapmış oldukları promosyonları nasıl değerlendiriyorsunuz ve şirketiniz bu konuda neler yapmıştır?
Salgın döneminde sigorta sektörü ile birlikte tüm sektörlere hizmet veren bir sektör olmamız sebebiyle müşterilerimizin, dağıtım kanallarımızın ihtiyaçlarını yakından takip ediyoruz. Şirketimizin, tüm fonksiyonlarıyla tüm süreçleri büyük bir hassasiyetle yönettiler. Sağlık poliçelerimizde pandemi teminatı hariç olmasına rağmen COVID-19 kaynaklı hasarları ödeme kararı alarak bu konuda müşterilerimize bir mağduriyet yaratmadık.
Yönetim kurullarında daha fazla kadın bulunması konusunda düşünceleriniz nelerdir?
Kadınların iş dünyasındaki rolü ve katkısı kritik. Kadın yöneticiler çalışanlarıyla empati kuran, gelişime açık, cesur ve hızlı karar yetenekleri ile fırsat eşitliğine verdikleri önemle çalıştıkları kurumlarda önemli bir denge unsuru. Yapılan araştırmalar, üst yöneticilerinin en az %15’i kadın olan şirketler, %10’un altında olduğu şirketlere göre %50 daha kârlı. Türkiye’de çalışan kadın yönetici oranı %22, üst düzey yönetici oranı %11. Zurich Sigorta olarak yöneticilerimizin %50’si kadın ve aynı oran yönetim kurulumumuz için de geçerli. Kadın çalışanlarımızın ve yöneticilerimizin şirketimize katkısına inanıyoruz ve bu konuda tüm politikalarımızla kadını desteklemeyi önemsiyoruz.