Instagram, TikTok ve Twiter, OGUsers hackerlarına karşı iş birliği yapıyor. Apple, Uber, Jeff Bezos, Elon Musk ve Barack Obama’nın hesaplarını ele geçiren Twitter’daki meşhur Bitcoin hackinin arkasında OGUsers var.
Çıkardıkları özelliklerle sürekli birbirlerini kopyalayan sosyal ağlar, platformlarının güvenliği için birleşti. Geçtiğimiz günlerde Instagram’ın hackerların çaldığı hesapların sahiplerini korumak için “yakın zamanda silinenler” özelliğini yayına aldığını aktarmıştık.
Instagram şimdi de; hackleme operasyonları kapsamında çalınan hesapları platformunda engelledi. Instagram bu konuda harekete geçen tek sosyal ağ değil. Twitter ve TikTok da aynı hackerların eline geçen hesaplara karşı işlem başlattı.
Hesaplar nasıl çalınıyor? OGUsers nedir?
Instagram’ın açıkladığına göre hesapları çalan hackerlar OGUsers topluluğuna mensup. Bu nedenle OGUsers forumuna üye yüzlerce hesap, platformdan kaldırıldı.
Bir Facebook yetkilisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bugün, OGUsers forumunun üyelerine bağlı yüzlerce hesabı platformumuzdan kaldırıyoruz. Instagram topluluğunu taciz ediyor, gasp ediyor ve zarar veriyorlar. Instagram kullanıcı adlarından kar etmelerini zorlaştırmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz
Bilmeyenler için OGUsers’ın bir hacker forumu olduğunu söyleyelim. Bu web sitesinde hackerlar, kullanıcıların hesaplarını ele geçirme konusunda birbirine yardımcı oluyor ve çalınan kullanıcı adları satılıyor. Forumda SIM Takası (SIM Swapping) gibi dolandırıcılık modellerinin püf noktalarının paylaşıldığını görebilirsiniz. SIM Takası yöntemini kullanan hackerlar, sosyal ağlar üzerinden bilgilerinize erişerek, e-posta veya SMS ile sahte mesajlar veya bağlantı linkleri gönderiyor.
Hackerlar, kullanıcıdan topladığı verileri kullanarak, bir telekom sağlayıcı ile görüşüyor ve kullanıcının numarasının taşınmasını istiyor. Taşınma hizmeti ise yeni hacklerin kapısını açıyor. Bu sayede kişisel verilerin tamımına erişen hackerlar, bu adımdan sonra hedef aldıkları insanların hemen hemen bütün hesaplarını ele geçirmek için “Şifremi unuttum” ve SMS ile sıfırlama gibi yöntemleri kullanıyor.
Twitter’daki Elon Musk ve Barack Obama Bitcoin hackinin ardında OGUsers var
Kullanıcı adlarının on binlerce dolara satıldığı platformda, SIM Takası’nın yanı sıra oltalama, çevrimiçi taciz ve görüntülerinizi illegal şekilde elde ederek şantaj yapma tekniklerinden faydalanılıyor.
OGUsers, geçtiğimiz aylarda Apple, Elon Musk ve Barack Obama hesaplarının hacklenmesinde de etkin rol oynamıştı. Hackerların bu sayede bitcoin dolandırıcılığı yaptığını hatırlatalım. Bu hackerlar, genellikle 18 yaşın altında gençler oluyor. Gençleri, hesap çalma ve şantaj ile kandıran topluluk, onları da başkalarını hacklemeye zorluyor. Hatırlarsanız Bitcoin hackinin arkasında da 17 yaşındaki Graham Ivan Clark vardı. Kısacası Clark; suçlu olduğu kadar benzer bir hackin de mağduru olabilir.
Sosyal ağların aldığı önlemler
TikTok, Twitter ve Instagram’ın kullanıcı güvenliğini sağlamak adına OGUsers topluluğuna karşı birlikte hareket ettiği konuşuluyor. Üç sosyal ağ devinin, güvenlik kapsamında nasıl bir organizasyon yapısı izlediği ise henüz bilinmiyor. TikTok’un açıklaması ise sosyal ağların iş birliğini doğruluyor.
Bir TikTok yetkilisi yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
Gerçek olmayan davranışları bulmak ve durdurmak için devam eden çalışmamızın bir parçası olarak, yakın zamanda kanuna aykırı olarak hesaba el koymak için kullanılan bir dizi TikTok kullanıcı adını geri aldık. Üçüncü şahıslarla ve sektördeki diğer kişilerle iş birliği yapmak da dahil olmak üzere kötü aktörlerin sürekli gelişen taktiklerinin önünde olmaya odaklanmaya devam edeceğiz.
Sosyal platformlar, çalınan hesapları sadece devre dışı bırakmakla kalmıyor. Aynı zamanda kullanıcı adlarının ticaretini yapan hackerlar için aracılık yapan OGUsers kullanıcılarıyla da mücadele ediyor. Kullanıcı adı satışına aracılık eden ve komisyon alan bu kişilerin hesapları da sosyal ağlardan kaldırılıyor.