Ortaya çıktığı günden bu yana hızla yayılan Covid-19, kısa zaman içerisinde yaşamlarımızda, günlük rutinlerimizde, ilişkilerimizde ve iş hayatımızda köklü değişikliklerin de kapısını araladı
Belirsizlikler içerisinde operasyonlarını sürdüren girişimciler için bu durum belirsizliklerin yoğunlaşması, yaşam sürelerinin bir anda kısalması ve hayatta kalma için daha fazla mücadele edilmesi gereken bir yolculuğun da başlangıcını getirdi.
Mart sonunda startups.watch tarafından yapılan bir anket sonuçlarını gördüğümüzde Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin farklı kaslarının gelişmesi ve iyi modellerin oluşması için hayata geçirilen Mentor Effect ve Angel Effect, girişimcilik ekosistemindeki tüm oyuncular ile örgütlenilmesi ve girişimlere destek olunması gerektiğini gösterdiler.
Ankete göre girişimlerin %75,8’i 6 ay sonra var olmayabilirdi, bu farklı boyutlarda ele alındığında ekosistemin küçülmesi, bu dönem itibariyle ekosisteme katılmak isteyenlerin kendilerine uygun ortam bulabilmelerinin zorlaşması, pivot edemeyen ve kapanan girişimlerdeki yeteneklerin de bir şekilde kaybolması risklerini de beraberinde getiriyordu.
Farkındalık yaratmak, daha fazla kurumun ve yapının bu dönem içerisinde girişimlere destek olmasını sağlamak hem de girişimlerin her dönem bakabileceği, faydalanabileceği bir kaynak havuzu oluşturmak amacıyla survivalpath hayata geçirildi. Tecrübeler ve deneyimlerle girişimlere ışık tutmaya çalışan bu harekette girişimlere yol gösterecek kaynakların yanında her akşam canlı yayınlarla girişimcilik ve iş dünyasının tecrübeli isimlerini girişimler ile buluşturdular.
Şu ana dek gerçekleştirdikleri 55 canlı yayında girişimcilik ekosisteminin farklı bileşenlerini temsilen kişileri ağırladılar. Agah Uğur, Ersin Pamuksüzer, Koray Bahar, Şahin Tulga, Bora Yılmaz ve daha bir çok değerli isim tecrübelerini paylaşarak girişimlere ışık tuttu ve girişimcilik dünyası için faydalı bilgileri, tecrübeleri aktardı.
Hareketin öncülerinden Angel Effect CEO’su Orhan Bayram, girişimlerin belirsizlik dönemlerinde özellikle dikkat etmesi gereken 10 maddeyi aşağıdaki gibi özetliyor.
Belirsizlik dönemlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken 10 madde
- Şu an hayatta olan belki de hiç kimsenin yaşamadığı ve deneyimlemediği bir süreçten geçtiğimizi unutmayın. Yeni normallerin size ne getirdiğine bakın, riskleri ve fırsatları tespit edin.
- Hem takımınızla hem de müşterilerinizle olan iletişiminiz çok önemli. İçten ve samimi iletişiminizi sürdürün!
- Ekibinizin motivasyonunu yüksek tutun. Birliktelik ve uyumun hakim olduğu bir çalışma ortamı sizi ileriye götürecektir.
- İş planınıza, giderlerinize ve gelirlerinize odaklanın. Şirketin yaşam sürecini uzatma yönünde giderlerinizin hangilerini – ne ölçüde optimize edebileceğinizi düşünün.
- Şimdiye odaklanın. Geçmiş dönemde ürettiğiniz çözümlerin güncelliğini kontrol edin,yeni normalde pazarın ihtiyaçlarını tespit edin ve mevcut yapınız ya da yeni kaslarla bu ihtiyaçlara cevap verin.
- Hızlı ve atik karar alma zamanı. Konuları çok yönlü ele alın; hızlı karar verin ve bu kararı hızlı uygulayın.
- Nakit akışına odaklanın. Gerekirse müşterilerinize uygun bir ödeme planı yaratacak modeller üretin.
- Bu süreç bittiğinde de ekibiniz sizin en büyük yoldaşınız. Onlara bu süreçte şirkete daha fazla bağlılık hissedeceği roller verin, daha fazla değer üretebilecekleri ortamı yaratın.
- Hayatta kalmak için savaşın! survivalpath size destek olmak için her zaman yanınızda.
- Dinlenin! Sağlıklı bir iş hayatı için sağlıklı bir zihin gerekir.
Girişimcilerin belirsizlik dönemlerinde pusulası olacak konulara survivalpath.co adresinden erişilebilir.