Yerli girişim Bugbounter siber güvenlik hizmetleri platformudur. Sundukları ödül avcılığı programları (bug bounty) ile kurumlar, şirketin bünyesindeki yüzlerce güvenilir siber güvenlik test uzmanı arasından isterlerse seçim yapıp ve birkaç gün içinde kapsam oluşturup sistemlerini hemen test etmeye başlayabiliyorlar.
Ocak 2019’da Arif Gürdenli, Murat Lostar ve Ozan Vakar tarafından Estonya merkezli kurulan girişimin bir ofisi de İstanbul’da bulunuyor. Şirketin kurucularla birlikte yaklaşık 5 kişilik bir ekibi var.
Beyaz yakalı hackerlar ile sistem testi
Şirketler, Bugbounter çözümü ile internete açık olan güvenlik zafiyetlerini hemen keşfediyor, yeni uygulamaların riskini azaltıyor ve hacker saldırılarının neden olduğu ihlalleri, hackerlardan önce tespit edip öncesinde önem alabiliyor. Yazılım geliştirme ve güvenlik ekipleri bizim sayesinde de çok daha kısa zamanda ve daha düşük bütçeyle, iyileştirme noktasında daha iyi sonuçlar alıyor. Kısacası girişim, olabilecek tüm güvenlik açıklarını test ediyor ve iyileştiriyor.
Bugbounter tam olarak, şirketlerin henüz farkında olmadıkları siber güvenlik açıklarını çok hızlı, hesaplı ve hedefe yönelik olarak keşfedip, doğrulayıp raporluyor.
Bugbounter’ın değer önerisi
Kurucu ortak Murat Lostar, ürettikleri değer önerisiyle ilgili: “Sadece başarıyı ödüllendiren bir iş modelimiz var. Siber güvenlik testlerini platforma üye olan 500’ün üzerinde bağımsız güvenlik araştırmacısı ile gerçekleştiriyoruz. Araştırmacıları nitelikleri, kabiliyetleri, coğrafi konumları, tecrübe alanları gibi parametrelerle müşterinin doğru hizmeti alacağı eksende eşleştiriyoruz. Yazılım mimarimizi blok zincir üzerinde geliştirdik. Bu yolla taraflar arasında şeffaflık ve güveni sağlıyoruz.” dedi.
Platform nasıl kullanılıyor?
Platforma üye olan müşteriler istedikleri kapsamda bir test ihtiyacını belirliyor. Testin kurallar setini oluşturuyor. Araştırmacılara başarılı bulguları neticesinde verilecek olan ödüller belirleniyor, bütçe netleştiriliyor. Araştırmacı havuzu oluşturuluyor. Talep platformda yayınlandığı anda hizmet başlıyor. Çoğu zaman 24 saat içerisinde sw ilk raporları iletmiş oluyor.
Kuruculardan Arif Gürdenli, hedeflerle ilgili: “Platforma üye olan müşteriler istedikleri kapsamda bir test ihtiyacını belirliyor. Testin kurallar setini oluşturuyor. Araştırmacılara başarılı bulguları neticesinde verilecek olan ödüller belirleniyor, bütçe netleştiriliyor. Araştırmacı havuzu oluşturuluyor. Talep platformda yayınlandığı anda hizmet başlıyor. Çoğu zaman 24 saat içerisinde ilk raporları iletmiş oluyoruz.” dedi.
Yatırım süreci
Bugbounter bugüne kadar 6 melek yatırımcıdan 1.25 milyon dolar değerleme ile 150 bin dolarlık ilk tohum yatırımını aldı.