Geçtiğimiz sene 50.yaşına giren Baymak’ın yeni dünya düzeninde kendi alanında ‘fark yaratan şirketler’ arasında yer alması için değişim dönüşüm sürecine liderlik eden ve iş hayatında 30. senesini dolduran Ender Çolak, bu sene beşincisi fast forward temasıyla ilk defa online olarak gerçekleşen Marketing Meetup 2020‘ye konuk oldu.
”Mesafeli Ama Bağlı, Uzak Ama Bir Arada” adlı konuşmasında pandemi ile birlikte değişen alışkanlıklardan, iş yapış biçiminden, yaşam biçiminden ve ilişkilerden bahsederek bu dönemde şirketlerin ayakta kalabilmesi için tavsiyelerde bulundu.
Çolak, yapay zeka kullanımının altını çizerek korona virüs salgını nedeniyle yapay zeka kullanımının bambaşka bir boyuta taşındığı dile getirdi ve farklı sektörlerden örnekler verdi. Korona virüsün pazarlama dünyasını değiştirdiğine değindi ve tüketicinin online alışverişin bağımlısı haline gelmesiyle beraber gelişen yapay zekadan, öngörü motorlarından bahsetti.
Online alışverişlerdeki öngörü motorlarının ve yapay zekanın, tüketici ile kurduğu iletişimin her geçen gün derinleşmesine dikkat çekerek markaların bu iletişimi nasıl kontrol edeceğinden söz etti. Yapay zekaların güçleri arttıkça ve insanın yerini almaya başladıkça muhasebe gibi pek çok mesleğinin artık tarihe karışacağını söyledi. Bu nedenle markaların sadece liderler değil aynı zamanda çalışanları için uzmanlık ve teknik yeteneğin yanında duygusal zekaya önem vermesi gerektiğine değindi.
Çalışanlara ihtiyaç duyulmadığı bir dünyada duygusal zekanın ön plana çıkacağını detaylı bir şekilde açıklayan Çolak, duygusal zekayı geliştirebilmenin püf noktalarını katılımcılarla paylaştı. Duygusal zekanın arttırılabilmesi için öz farklılıklar ve öz yönetimin geliştirilmesine, motivasyon arttırmaya ve en önemlisi aktif dinleme yaparak empati kurmaya değindi.
Son olarak firmaların tekniğe ve uzmanlığa değil de insana yatırım yapması gerektiğini dile getiren Çolak, başarının sırrının çalışanlarına iş hayatında yeni farkındalıklar yaratmak ve müşterilerine de yeni deneyimler kazandırmak olduğunu anlattı.