Karantina döneminde yüzde 207 büyüyen Akinon’un hedefi bütün dünyaya hizmet veren bir platform haline gelmek.
Akinon, Belçika merkezli VC SmartFin Capital‘dan 5 milyon dolar yatırım daha aldığını ve şirketin değerinin 35 milyon dolara yaklaştığını duyurmuştuk. Şirketin CEO’su ve kurucu ortağı Tolga Tatari, bu yatırımla yurt dışında yeni pazarlara açılmalarını hızlandırmak, dünyadaki en kuvvetli ticaret platformdan bir olmak için Ar-Ge çalışmaları için kullanacaklarını açıklamıştı.
Akinon, özellikle karantina döneminde mağazası olan perakende markalarının, uçtan uca tüm dijital satış ve operasyonlarını yapmalarına olanak veren altyapıları sağladıklarını, AVM’lerin kapanması sebebiyle işbirliği içinde oldukları markalarla en çok mağazalarında duran stokların dijital kanallardan satılmasını sağladı. Bu durum şirketin finansal verilerine de yansıdı.
Özellikle 2020’nin Mart-Nisan-Mayıs aylarında Akinon platformu üzerinden geçen ciro, 2019 senenin aynı dönemine göre yüzde 207 büyüme gösterdi. Bu büyümenin altında yatan en önemli nedenin fiziksel mağazaların online yapılan satışlara destek vereceği kurguların önem kazanmış durumda gelmesi…
Tolga Tatari, karantina döneminde perakende sektörünün tamamının hem dijitalleşmenin hem de dijital kanalları daha verimli kullanmanın yollarını aradığını söylüyor ve Akinon’un e-ticaret platformunun pazardaki esnek, modüler ve ölçeklenebilir e-ticaret platform ihtiyacını karşıladığını sözlerine ekliyor.
2 yılda 1,7 milyar TL’lik ticaret hacmi
Akinon, efsanevi Markafoni hikayesini yaratan isimlerden Tolga Tatari, Ahmet Emre Sarı ve Çağrı Orçan tarafından Şubat 2016’da kuruldu. Şirket, iki sene içinde 1,7 milyar liralık ticaret hacmi yarattı. 2020’de bu rakamın 4,2 milyar liraya ulaşması hedefleniyor. 13 ülkede LC Waikiki, A101, Marks & Spencer, Sephora, Lacoste dahil toplamda 80 markaya hizmet veriyor. İşe sadece altı markayla işe başlayan şirket, 2020’yi 2,8 kat büyüyerek kapatmayı hedefliyor.
2021’de MENA bölgesi Doğu Avrupa, Güney Asya ve Avustralya’ya açılacak. Sırasıyla Bayı Avrupa ve ABD’ye hizmet vermeyi planlıyorlar. Çünkü şirketin asıl hedefi, bütün dünyaya teknoloji alt yapısı servis eden bir platform haline gelmek.
Tatari, pandeminin etkisiyle Dubai ve Londra’daki ofislerini kapattıklarını söylüyor ve bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Uzaktan çalışma sistemiyle işin bulunduğumuz yerden yönetebileceğini gördük.” Tatari ve ortaklarının gelecek planları arasında Akinon’u satmak yok. Amaçları, dünyanın en büyük platformlarıyla yarışan bir şirket olmak. Bu hedefi, şirket satın alarak gerçekleştirmeyi planlıyorlar.
Akinon’un ilk dönemi…
Dijital ajansların yeni yeni çıktığı dönemde ilk şirketleri Akinon’u kurmuşlardı. Altı yıl boyunca dijital ajans gibi çalışarak şirketlerin yazılım ihtiyaçlarını çözüyorlardı. Şans eseri Markafoni projesine teknoloji sağlayıcısı olarak yer aldılar. Şirkette o dönem hızlı büyüyünce Akinon’daki işlere bir süreliğine ara verdiler. Tatari, o dönem şirketin içindeki bütün yazılımcıları Markafoni’ye transfer ettiklerini söylüyor.
Tatari, o dönem ortaklarıyla verdikleri bu karardan dolayı pişman olmadığını ifade ediyor. Çünkü Markafoni satışından iki yıl sonra, orada e-ticaret alanında kazandıkları bilgi ve deneyim sayesinde Akinon’u tekrar aktif hale getirdiklerini belirtiyor. İlk etapta işi sadece yazılım üretmek olan şirketi, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen perakende markalarının, omni-channel operasyonlarına ve dijital dönüşüm süreçlerine destek veren bir platform haline dönüştürdüler.