2015 yılının Temmuz ayında hizmet vermeye başlayan hızlı teslimat şirketi Getir, kullanıcıların süpermarket fiyatlarında dondurmadan iPhone şarj cihazlarına, kedi mamasından diş macununa kadar çok geniş yelpazede ürün sipariş etmelerini sağlıyor. Hem de 10 dakikada!
Aynı zamanda Bitaksi’nin de kurucusu olan Nazım Salur Getir’in, Bitaksi’yi kurmalarının üstünden 2 yıl geçtikten sonra bir pazar günü veri ekranına bakarken aklına geldiğini söylüyor. ”Taksi bir ihtiyaç, ve biz bunu 3 dakika gibi bir sürede insanlara sunabiliyoruz acaba taksi dışında başka ne sağlayabiliriz diye düşündüm.” diyerek dile getiriyor. Birkaç yüz ihtiyacı 10 dakikada getirirlerse iyi olacağını düşünerek başladıkları bu yolda aradan geçen beş senenin ardından Getir’de şu an 1500 ürün var. Hatta Getirbüyük adlı segmentinde de 4000 küsür var.
Getir’in en büyük amacı insanların kendileri markete gidip, alıp eve gelse dahi daha fazla vakit ayıracakları olan market alışverişini 10 dakikaya sığdırabilmek. Büyükşehirde yaşayan, zamanı kısıtlı insanlar için Getir’in önemli bir hizmet. Getir’in yüzlerce ihtiyaçlarını veya isteklerini istenilen noktaya ortalama 10 dakika gibi bir sürede 7/24 götürülmesi ve tüketiciyle buluşturulması dünyada ilk kez İstanbulda uygulanmaya başladı.
Tamamen fikrin orijinal ve fark yaratan bir fikir olduğunu dile getiren Nazım Salur, Getir’in hikayesiyle ilgili olarak şunları dile getiriyor:
“Başlangıçta biz ürünlerin bir kısmını arabalarda taşıyorduk. 300 kadar ürünün yeterli olacağını düşünüyorduk. Ancak müşteri bizi farklı bir yere konumladı. Biz şimdi 10 dakikada getirdiğimiz ürün çeşidini 1500’e çıkardık. Yani müşterinin bizi getirdiği yer böyle oldu. Şimdi Getir Büyük’te ürün adedini 4 bine çıkarmayı başardık. Getir Büyük için ortalama teslimat süresi 30 dakika olacak. Arabanın arkasında artık ürün bulundurmuyoruz. Bu model 300 ürün için geçerliydi. Şimdi artık arabaların arkasında ürün bulundurmuyoruz.”
Bunun yanı sıra Nazım Salur, en çok ihtiyaç duyulan bölgelere sürekli yeni depo açarak arabaların arkasında ürün bulundurma sisteminden vazgeçebildiklerini de ifade ediyor.
Kurulduktan bu yana 5 yıllık süreçte ülkece gerek darbe girişimleri gerekse de kurdaki dalgalanmalardan dolayı büyük zorluklar yaşandığını ve bu durumun da yabancı yatırımcıyı kaçırdığını dile getiren Salur, bütün bunlara rağmen büyüyebilmesi ve yatırım çekebilmesinin büyük bir başarı olduğunu söylüyor.
Getir, 2019 yılında Sequoia Capital şirketinin önemli isimlerinden olan yatırımcı Michael Moritz’in dikkatini çekerek ciddi bir yatırım aldı. Moritz, şirketi ziyaret ettikten sonra kendi kişisel hesabından 25 milyon dolar teklifte bulundu.
Nazım Salur Getir’in arkasındaki gücü veri analizine dayandırıyor. Verisiz bu iş olamayacağını, her yapılan işin bir dijital iz düşümü olduğunu dile getirerek işleri daha verimli hale getirmek için veriyi iyi analiz ettiklerini söylüyor ve ekliyor:
”Tüketiciye görünen tarafta bir uygulama ve kuryeler var. Getir’in özü büyük bir teknoloji birikimiyle yapılıyor. Doğru ürünlerin olması ve doğru zamanda gelmesi şart. Bunun doğru işlenmesi için müşterinin veriyle yaptığı geri bildirimi doğru okunması gerekiyor. Bunu da 100 civarında yazılımcı 25 veri anazliz ekibiyle yapıyoruz. Bu sayı giderek artıyor. Teknoloji ekibi 1 yıl önce şimdi sahibi olduğumuzun yarısı kadardı.”
Getir, pandemi döneminde tüketicinin olağanüstü ilgisiyle karşılaştı ve insanların hayatını kolaylaştıran uygulama daha fazla tercih edilir oldu. Vaka tespitinden sonra uygulamadaki kullanıcı oranı %60 arttı. Eskiden tamamlayıcı alışverişleri için uygulamayı tercih eden tüketici pandemi döneminde alışverişleri için temel oyuncu olarak görmeye başladı. Ayrıca ‘Siparişi Kapıya Bırak’, ‘Online Bahşiş’ gibi yenilikçi yaklaşımlarıyla da kullanıcıların beğenisini kazandı.
2019 yılının ikinci yarısından geçtiğimiz aya kadar 1.5 milyon siparişle gelen talepleri iki katına çıkardı. 2015 yılı da ilk olarak İstanbul’da başlatılan uygulama daha sonrasında Ankara, İzmir, Bursa ve en son Kocaeli gibi şehirlerde de kullanılmaya başlandı.
Nazım Salur uygulamanın büyümesi ile ilgili, “Getir, mevcut bulunduğu şehirde büyümeye devam edecek. Seyahat yasakları bittiğinde yurtdışında Getir ve benzeri işlerin geleceği açık. Yurtdışında işleri büyütmek için adımlar atmaya devam edeceğiz. Yeni bir sürü oyuncu alana girmeye başladı. Bu işin doğru bir iş olduğu ortaya çıktı. Ancak sonrasında bu operasyonu daha doğru götürmeyi başaranların ayakta kalacağı bir zamanı da yaşayacağız. Hızlandırılmış bir büyüme yakalamamız lazım. Kopyala yapıştır bir iş değil. Hızlandırılmış büyümeyi yönetmek çok daha zor.” şeklinde konuştu.
Getir uygulamasının ilk yurt dışı durağının Londra olması bekleniyor. Şirketin hedefleri arasında Paris, Sao Paolo ve Mexico City gibi önemli noktalar bulunuyor.