Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur anısına bu yıl dördüncüsü düzenlenen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü 2020 yılı sahiplerini buldu. Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik ağı Ashoka Türkiye’nin ortaklığında ‘Hayata Değer’ temasıyla gerçekleştirilen programın ödül töreni 15:00’te gerçekleştirilen YouTube yayını ile kazananlarını açıkladı.
Üç kategoride toplam 282 girişimin değerlendirildiği sürecin sonunda; ‘Erken Aşama’ kategorisinde özellikle mülteci kadınlarla el yapımı tasarım ürünler üreten ve bu ürünlerin satışı için bir platform sağlayan Joon ödüle değer bulundu. ‘İleri Aşama’ kategorisinde ödül, özel eğitim alan çocukların öğrenme sürecini hızlandırarak, evde de özel eğitim imkanına sahip olmalarını sağlayan Tolkido’ya verildi. ‘İş Birliği’ kategorisinde ise görme engelliye sesli yönlendirmelerle lokasyon ya da restoran ismi araması yaparak etrafındaki görme engelsiz restoranları özgürce keşfetmesini sağlayan BlindLook ödül kazandı. Bu yıl ilk kez verilen Pandemi Özel Ödülü’ne ise Türkiye’de pandeminin başladığı ilk dönemde ihtiyaç duyulan sağlık malzemelerini üç boyutlu yazıcılarla üreterek hastanelere ulaştıran 3 Boyutlu Destek projesi değer bulundu.
Zeynep Bodur Okyay: “Proje bazlı değil, etki odaklı hareket ediyoruz”
Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, ödül töreninden önce düzenlediği basın toplantısında, herkesin pandemi sürecini ‘uyanma’ ve ‘harekete geçme’ çağrısı olarak görmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Şimdi özümüze dönme, ancak önümüze bakma zamanı. Konfor alanından çıkarak kendimizle yüzleşmeli, amacımızı ve değerlerimizi yeniden hatırlamalı, işimize değer katmak için sorundan değil, sorumluluktan beslenmeliyiz. Eleştiren değil, sahada mücadele veren olmalıyız. Bize tüm bu gerçekleri hatırlatan ve ürettikleri yenilikçi fikirlerle geleceğe dair umutlarımızı yeşerten sosyal girişimcileri destekleyerek, yarınlar için bugünden ekosistem yatırımı yapıyoruz” dedi.
Bu yıl ödül programına gelen başvuruların yüzde 54’ünde kadınların imzası olduğunu, yine başvuruların yüzde 41’inin İstanbul, Ankara, İzmir dışındaki diğer şehirlerden geldiğini belirten Zeynep Bodur Okyay, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında okuyan, yazan, düşünen, toplumsal sorunlara çözüm araştıran gencecik insanlar olduğunu bilmek bana umut veriyor” dedi.
Kazanan girişimler
Erken Aşama Kategorisi – Joon
Joon ekibi, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı gruplarla, özellikle mülteci kadınlarla el yapımı tasarım ürünler üretiyor ve bu ürünlerin satışı için bir platform sağlıyor. Odağı tasarım olan bu ürünlere pazarda da talep oluşmasına yardımcı oluyor. Tasarımcılar ise özel olarak her ürün üzerinde çalışıyor ve model belirliyor. Joon bu iki grubu birleştirerek, üretim kapasitelerini ve gelirlerini artırmayı planlıyor. Projeyle şimdiye kadar 30 binin üzerinde kişiye erişildi ve 15 binin üzerinde ürün satışı gerçekleştirildi. Üretim ağlarında 25’i mülteci olmak üzere 80 faydalanıcı/üretici bulunuyor.
İleri Aşama Kategorisi – Tolkido
Türkiye’de 550 binden fazla eğitim çağındaki otizmli çocuğun yalnızca 50 bini özel eğitim merkezi/okulunda eğitime ulaşabiliyor. Ortalama haftalık özel eğitim süresi 30-40 saat olması gerekirken, Türkiye’de çocukların ortalama eğitim süresi haftalık yalnızca 2 saat ile sınırlı. Tolkido, özel eğitim alan çocukların öğrenme sürecini hızlandırarak, evde de özel eğitim imkanına sahip olmalarını sağlıyor. Tolkido, bir elektronik kutu, mobil uygulama ve eğitim setlerinden oluşur. Eğitim setleri ve setlerin içeriği çocuğun ihtiyacına göre makine öğrenmesi tabanlı yazılım tarafından belirlenir. Çocuğun Tolkido ile geçirdiği her süreç, yazılım tarafından yorumlanır ve aileye bir rapor olarak sunularak gelişim basamakları gösterilir. Özel eğitim alan 2-6 yaş arası çocuklar üzerinde yapılan çeşitli testler sonucu Tolkido’nun çocuğun eğitimde yeni kelime öğrenme hızını yüzde 48’e kadar artırdığı akademik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Tolkido kullanan ailelerin haftada ortalama 150 dakika daha fazla evde özel eğitime zaman ayırdığı ölçülmüştür. Tolkido halen 12.000 özel ihtiyaç sahibi çocuk tarafından kullanılmaktadır.
İş Birliği Kategorisi – BlindLook
Restoranlar ve kafeler/barlar Türkiye’de en önemli sosyalleşme alanları olarak kabul ediliyor. Ancak bu mekanların birçoğu engelli ziyaretçilere göre tasarlanmıyor. Türkiye’de yaşayan 280.000 görme engelli yetişkin, yalnız başlarına bu alanlara gidemiyor. BlindLook uygulaması, görme engelliye sesli yönlendirmelerle lokasyon ya da restoran ismi araması yaparak etrafındaki görme engelsiz restoranları özgürce keşfetmesini sağlıyor. Ayrıca uygulama, körcül navigasyon desteğiyle kişinin seçtiği restorana bağımsızca ulaşmasına aracı oluyor. Uygulamanın sesli menü özelliğini kullanarak kişi siparişini kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan kendi başına verebiliyor. Şubat 2020 itibarıyla Blindlook online platformundaki aktif görme engelli kullanıcı sayısı 2.500’e ulaştı. 9 markanın 63 restoranında 786 kişinin katıldığı eğitimler sayesinde garson ve komiler görme engelli bir müşteriyle çalışma konusunda bilinçlendirildi. TURYİD ile kurulan iş birliği sayesinde Blindlook, TURYID üyesi 187 markaya erişmeyi ve eğitimler gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Pandemi Özel Ödülü – 3 Boyutlu Destek
Kovid-19 virüsünün Mart 2020 itibarıyla Türkiye’de hızla yaygınlaşması acil sağlık materyali ihtiyacını artırdı. Mevcut sanayi kuruluşları ve tedarik zincirleri ortaya çıkan ihtiyacı karşılamada zorlandı. Bir milyondan fazla sağlık çalışanı, tedarik zincirindeki yetersizliklerden dolayı ihtiyaç duyduğu sağlık materyallerine vaktinde ulaşamadı. Türkiye’nin 81 ilinde bulunan üç boyutlu yazıcı sahipleri tek bir platformda buluşturuldu, Kovid-19 salgını süresince hastanelerin ihtiyaç duyduğu malzemeler kısa sürede üç boyutlu yazıcılarla üretilerek hastanelere ulaştırıldı. NEF Vakfı ile kurulan iş birliğiyle üç boyutlu yazıcı malzemeleri yazıcı sahiplerine, üretilen ürünler ise hastanelere ulaştırıldı. Üç aylık kısa bir sürede, 1,5 milyondan fazla koruyucu ekipman (yüz siperliği, entübasyon kabini, numune alma kabini, antibakteriyel Tulum, gibi) 81 ilde 282 farklı hastaneye ulaştırıldı. Salgının devam etme hızını göz önünde bulunduran 3 Boyutlu Destek ekibi, ilerleyen dönemde bu ağı canlı tutmayı ve sağlık kuruluşlarında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamaya devam etmek istiyor.