Market alışverişi odağında talebe dayalı teslimat girişimi Gorillas, A serisi yatırım turunda 44 milyon dolar yatırım aldı. Berlin’de yatırım fonu Coatue liderliğinde gerçekleşen yatırım turuna Avrupalı yatırım şirketleri katıldı. Bu arada yatırım sürecinde Accel ve Index’in de yer aldığını ancak herhangi bir yatırım yapmadığını belirtelim. Gerçekleşen yatırım neticesinde Coatue’den Daniel Senft ve Bennett Siegel Gorillas’ın yönetim kuruluna katılıyor.
Gorillas, yatırımı, Almanya ve Avrupa’da operasyon alanını genişletmek için kullanacak. Hatta girişimin Almanya dışında Avrupa’daki ilk merkezinin Amsterdam’da açılacağını söyleyelim. Girişimin bisikletle teslimat yaptığını düşündüğümüzde, bisiklet yollarıyla ünlü Hollanda’da operasyon başlatması dahiyane.
Gorillas’ın 2021’nin ikinci çeyreğinde 60’dan fazla operasyon merkeziyle Almanya ve Avrupa’nın 15 şehrinde hizmet vermeyi hedeflediğini de ekleyelim.
Gorillas kullanıcılara neler sunuyor?
Kağan Sümer ve Jörg Kattner tarafından Mayıs ayında kurulan girişim, “Sizden daha hızlı” sloganı ile teslimatları 10 dakika içinde gerçekleştiriyor. Berlin ve Köln’de faaliyet gösteren Gorillas, teslimat sürecinde geçici elemanlarla çalışmak yerine kendi kurumsal sürücü ağı ile hareket ediyor.
Haftalık alışverişin eksik kaldığı noktaları tamamlamak isteyen girişim, marketten yapılan alışverişle, Gorillas’tan yapılan alışveriş arasında fiyat farkı bulunmamasına dikkat ediyor. Ayrıca ekip, Glovo gibi sadece teslimata odaklanan girişimlerin aksine, tıpkı Banabi’de gördüğümüz mağaza modeli ile ilerlemeyi düşünüyor. Yani ürün alışverişleri herhangi bir mağazadan değil, Gorillas’ın kendi mağazasından yapılacak.
Bu arada teslimatlardan alınan ücret miktarının 1.80 euro olduğunu söyleyelim. Küresel olarak ekonomik daralmayla karşı karşıya olduğumuz şu günlerde, girişimin düşük getirme ücreti ve fiyatlarla devam etme planı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
Ancak Girişimin CEO’su Kağan Sümer bu konuda tedarik alanında kurdukları iş ortaklıklarının, fiyatlandırma tarafında perakende zincirleriyle rekabet etme imkanı tanıdığını belirtiyor. Sümer’in aktardıklarına göre ekip, sepet büyüklüğü ve tedarik paylarını da hesaba kattığı uzun vadeli sürdürülebilir bir iş planı kurguladı.
Türkiye’den isimler Avrupa teslimat pazarını şekillendiriyor
Deliveroo’nun eski çalışanları tarafından kurulan, Birleşik Krallık merkezli yeni teslimat girişimi Dija’nın 20 milyon dolar yatırım aldığını geçtiğimiz ay sizlerle paylaşmıştık.
Dija’nın kurucularına baktığımızda daha önce Deliveroo’da üst düzey pozisyonlarda görev yapmış Alberto Menolascina ve Yusuf Saban‘ı görüyoruz. Deliveroo’da kıdemli bir yönetici olan Yusuf Saban İzmir Amerikan koleji çıkışlı. 4 yıldır Deliveroo’da bulunan Saban, daha önce yatırım bankası Morgan Stanley’de çalıştı.
Dija’nın İngiltere’deki rakibi Weezy’nin yanı sıra Avrupa’da Gorillas ile rekabet edeceğini belirtelim. Türkiye’den iki ismin rekabeti ise Avrupa’nın market teslimatı pazarını etkileyecek.
Bu arada Gorillas’ın sermaye açısından Dija’nın birkaç adım ötesinde olduğunu söyleyelim. Şirket, Atlantic Food Labs’den 1.2 milyon euro civarında bir tohum yatırımı almıştı. Avrupa market teslimatında Dija ve Gorillas’ın rekabetini yakından takip etmeye devam edeceğiz.