Sağlık teknoloji girişimi Borda Teknoloji, Romanya pazarında son iki yılda yılda dokuz kat büyüdü

Borda Teknoloji’nin ürettiği IoT ürünleri toplamda 50 hastanede kullanılıyor. Şirketin bu seneki hedefi bu sayıyı üç kat artırmak.

Bundan 15 yıl önce IoT sensörleri ve ileri mühendislik sayesinde ameliyathane ortamında verimli şekilde çalışabilen robotların kusursuz ameliyatlar gerçekleştirilmesi ya da bu süreçlerin uzaktan dijital bir alt yapıyla yönetilmesi uzak bir geleceği tanımlıyordu. Sağlık sektöründe devrim yaratan Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) teknolojisinin kullanılmaya başlanmasıyla yukarıda anlatılan senaryo tamamen gerçeğe dönüştü. 

10 farklı ürünü 50 hastane kullanıyor

Türkiye’de sağlık sektöründe nesnelerin interneti alanında pazarın yüzde 70’ine sahip olduğunu paylaşan Borda Teknoloji, nesnelerin interneti işinin tam ortasında duruyor. Şirket, operasyonel süreçler için geliştirdiği ürünlerle hastaların ameliyathanede bekleme süresini yüzde 32 oranında düşürerek ameliyathanenin verimliliğini artırıyor. Ayrıca demirbaşların hastane dışına izinsiz çıkarılmasını engelleyerek finansal kayıpların da önüne geçiyor. Bunu dört farklı kategoride (hasta, demirbaş, personel, bina)10 ürünle gerçekleştiriyor. 

İki kardeş Akın Altunbaş ve Ahmet Erdem Altunbaş tarafından kurulan Borda Teknoloji, 2007 yılında faaliyete geçti. 2010 yılından bu yana sağlık sektörüne özel ürünler sunuyor. Türkiye’de İstanbul ve İzmir, yurtdışında ise Amerika ve Rusya’daki ofislerinde 80’in üzerinde çalışanı var. Ürünleri, Türkiye’deki toplam 230 bin yatak kapasitesinin 20 bininde yani 50 hastanede aktif olarak kullanılıyor. Bunların arasında 7 adet şehir hastanesi, Medikal Park Grubu, Yeditepe Hastane grubu yer alıyor. Bu sene bu sayıyı üç kat artırmayı hedefliyorlar.

Şirket, şimdi kadar geliştirmiş çözümleriyle 2020 içinde 621 bin adet demirbaşı yönetti. 18 bin adet hastanın ameliyathanedeki yolculuğu takip edilerek ameliyathane verimliliğinin artırılması için çalıştı.18 bin bebek hastane içerisinde koruma altına aldı.

“İsveçli Texi ile ortak girişim kurduk”

Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Akın Altunbaş, yurt dışında Avrupa ve Körfez ülkelerine odaklandıklarını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Odaklanmak çok kritik. Bu sayede Romanya pazarında son iki yılda yılda dokuz kat büyüdük. Bu yıl Ocak ayında İsveçli şirket Texi ile güçlerimizi birleştirerek Nordik pazarına hitap edecek bir ortak girişim kurduk. Yeni şirket BORDATEX’in hedefi Nordik bölgesinde “Sağlıkta IoT” alanında lider konumda olmak. İsveç pazarında lider konumda olan bir firma ile birlikte Türkiye’deki dijital dönüşüm hikayemizi Nordik pazarında da yazacak olmaktan gurur duyuyoruz.”

Altunbaş, salgının ilk şok dalgasını atlattıktan sonra hastanelerin verimli yönetilmesinin ne kadar kritik olduğu anlaşıldığı için tüm dünyadan ciddi bir talep artışıyla karşılaştıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Bize göre sağlık sektöründeki dönüşüm konvansiyonel sağlıktan dijital sağlığa geçişten ibaret değil. Yani manuel yönetilen işlerin yalnızca dijitale aktarılması bu dönüşümün ilk adımı.

Ona göre esas dönüşüm, dijital sağlıktan akıllı sağlığa geçişle mümkün olacak. Bu noktada yapay zekaya çok önemli bir iş düştüğünü söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Çünkü yarınlarda bu sistemler sadece mevcut durumu aktaran bir aydınlatma mekanizmasının ötesinde hastane yöneticilerine tavsiye veren birer asistan görevi üstlenecekler. IoT uygulamalarında yatırım maliyetlerinin düşmesi, pil ömürlerinin uzaması, başarılı vakaların artması ve pandeminin sağlık sistemindeki verimsizlerilerini ortaya çıkmasıyla beraber bu alandaki büyüme hızı artarak devam edecek.

Bir taraftan şirket, “Borda Akademi” programıyla genç yeteneklere ulaşmak istiyor. Bu program için son iki yılda 5 bin başvuru aldı. Altunbaş, programın detaylarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Bu programla staja kabul edilen kişilerin  yüzde 50’den fazlası Borda’da yarı zamanlı ve tam zamanlı olarak işe başlıyor. Başvurularımız bu hafta itibari ile başladı. Nesnelerin interneti sektörünün geleceğini şekillendirmek isteyen heyecanlı arkadaşlarımızı bekleriz.