Yükselen sosyal ağ Clubhouse’un erişimi dikkat çekiyor. Sadece iOS kullancılarından daveti olanların katılabildiği Clubhouse’ta öne çıkanlar
Paul Davison ve Rohan Seth’in kurduğu Alpha Exploration’ın ürünü Clubhouse’daki etkinlikler, bir süredir Twitter paylaşımlarında yoğun bir şekilde karşımıza çıkmaya başladı. Karantina saatlerinde, kullanıcılar Clubhouse’da bir araya geliyor ve birbirinden farklı konuları birlikte değerlendiriyor.
Şu an sadece iOS kullanıcılarına ve davetiye şartıyla açık olan uygulama, ciddi bir taleple karşı karşıya. Globalde içerik üreticilerin çoğu bu yeni platformu keşfe çıkıp, takipçilerini de peşinden sürüklüyor. Bu durum Türkiye’de de geçerliliğini koruyor. İlginin bir kısmı FOMO (fear of missing out) kaynaklı olsa da, platforma sadece sınırlı sayıda seçkin bir kitlenin katılmış olması güçlü bir topluluk hissini de beraberinde getiriyor.
Clubhouse’un kısa zamandaki erişimi dikkat çekiyor
Yine pandemi ve karantina döneminin bir ürünü olan Mücbir Sebepler, bunun en güzel örneklerinden biri. Mücbir Sebepler’i, henüz bilmeyenler için Instagram’n Beyaz Show’u olarak tanımlayabiliriz. Melikşah Altuntaş ve Bartu Küçükçağlayan’ın yaptığı Instagram canlı yayınları, karantina döneminin gözde programı haline geldi. Dün Lipton Ice Tea sponsorluğunda gerçekleşen Instagram canlı yayını anlık 65 bin izleyiciye ulaşırken, ikili yayını, yine sponsorluk kapsamında “After Party” formatında Clubhouse’a taşıdı. Clubhouse’taki After Party, kapalı grup formatında olmasına rağmen, 4 bin 500 kişiye ev sahipliği yaptı.
Bu noktada Clubhouse’un Kapalı Grup seçeneğine dışarıdan kimsenin katılamadığını ekleyelim. Görünen o ki; henüz sosyal ağ yolculuğunun başında olan Clubhouse, şimdiden erişimi ve büyüme hızı ile Instagram’a meydan okumaya başlıyor. Tamamen katılımı kısıtlı olan bir sosyal ağda, gece saat 2’de canlıda 4 bin 500 kullanıcıya ulaşmak etkileyici.
Instagram ve Clubhouse karşılaşmasını kim kazanır?
Zira Clubhouse 7 ay öncesine kadar yalnızca 1500 üyeye sahipti. Bu sayıyı yakın zamanda haftalık 2 milyon aktif kullanıcıya taşıyan sosyal ağ, Android sürümünün de açılmasıyla Instagram ile aşık atmaya başlayabilir. Özellikle Instagram’daki canlı yayınlar ve diğer özelliklerle karşılaştıracak olursak; Clubhouse, iki kişiden daha fazla konuk alma, ses kapatabilme ve sesli soru alabilme özellikleriyle öne çıkıyor. Ayrıca yayın yapmak için kamera açmaya gerek olmaması, etkileşimi ve içerik sayısını artıran faktörlerden biri.
Öte yandan Instagram yayınlarında gördüğümüz “yorumların ve kalplerin” kendini ekranda göstermesi, Clubhouse’ta yok. Bu da etkileşim anlamında Clubhouse’un hareket alanını daraltıyor. Yine de Clubhouse kullanıcıları buna da çare bulmuş olabilir. Mikrofon açıp kapatarak alkış yapan kullanıcılar, aranan etkileşim unsurunu konuşmalara ekliyor.
Yine de Facebook uygulama ailesinin yıldızlarından Instagram’ın şirket kültürü haline gelen “kopyalama” bu rekabete taş koyabilir. Hatırlarsanız Instagram daha önce adeta viral olan iki sosyal uygulama Snapchat ve TikTok’u gözünü kırpmadan kopyalamıştı. Instagram’da yerini alan Hikayeler ve Reels özellikleri, kullanıcı tabanının ilgisini uygulama üzerinde tutmaya devam etti.
Ancak bu sefer Twitter, Instagram’dan önce davrandı. Kasım 2020’de sesli sohbet odalarını duyuran Twitter, Audio DM’i de tanıttı. Instagram’ın ana şirket Facebook ise Clubhouse çıktıktan 2 ay sonra Facebook Odalar’ı çıkardı. Hali hazırda sesli mesaj özelliğine sahip olan Instagram, şansını deneyebilir.
Clubhouse’dan çıkarılacak dersler
Viral olan Clubhouse, hemen hemen herkese bir zamanların Facebook’unu hatırlatıyor. Bu da bizlere, başarılı bir sosyal ağın ana unsurlarını bir kez daha gösteriyor. Davetiye ve bekleme listesinin etkisi, kanaat önderlerinin tavsiyesi ile birleşince; kullanıcı tarafında FOMO tabanlı inanılmaz bir ilgi yaratmak mümkün.
Şirketin yatırımcıları arasında Ashton Kutcher’ın da yer alması bu etkiyi tetikleyen ve topluluğun temellerini oluşturan en önemli unsurlardan biri. Kanaat önderleri ve ünlüler, beraberinde diğer ünlüleri de platforma taşıyor.
Günümüzde kişisel markalamanın ağırlıklı bir şekilde sosyal ağlarda geliştiğini düşünürsek, ünlülerin ve kanaat önderlerinin seçkin bir kitleye sahip Clubhouse’u tercih etmesi şaşırtıcı değil. Webrazzi Club: Dijital Yayın Platformları oturumuna da benzer bir şekilde pek çok kanaat önderi konuk oldu ve dinleyicilerle görüşlerini paylaştı.
Instagram ve Clubhouse yarışında, Clubhouse diğer sosyal ağlardan farklı olarak; gelir modeli konusunda elini çabuk tuttu. Başarısının ardından geçtiğimiz haftalarda a16z’den yeni bir yatırım alan uygulama, birkaç ay içinde abonelik modellerine yönelik ilk testleri yapmaya başlayacağını açıkladı. Girişimin, Patreon benzeri bir yapı ile karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz.
Girişimin Android sürümü üzerinde çalışmaya başlayacağını da hatırlatalım. FOMO’dan muzdarip olan Android kullanıcıları, bir süre sonra davetiye ile platforma dahil olmaya başlayabilir.